Gelir eşitsizliği ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları: Seçilmiş gelişmekte olan ülkeler üzerine ampirik bir inceleme
Income inequality and foreign direct investment: An empirical investigation on selected developing
- Tez No: 622668
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUNİSE TUBA AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gelir eşitsizliği, Doğrudan yabancı sermaye yatırımları, Sistem genelleştirilmiş momentler metodu, Panel veri, Income inequality, Foreign direct investment, System generalized method of moments, Panel data
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada, bağımlılık hipotezinin ileri sürdüğü gelişmekte olan ülkelerde doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının gelir eşitsizliğini arttırdığı hipotezi test edilmektedir. Bu doğrultuda, çalışmada gelişmekte olan seçili 20 ülkeye ait 1999-2018 dönemini kapsayan veri seti dinamik panel veri analiz yöntemi olan Sistem Genelleştirilmiş Momentler Metodu ile tahmin edilmiştir. Yapılan analiz sonucu doğrultusunda çalışmanın hipotezi olan gelişmekte olan ülkelerde doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının gelir eşitsizliğini arttırdığı görülmüştür. Ayrıca teoride yer alan Bağımlılık Hipotezi de analiz bulguları itibariyle desteklenmektedir. Buna göre doğrudan yabancı sermaye yatırımları ve gelir eşitsizliği arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki söz konusudur. Ayrıca modelin diğer açıklayıcı değişkenlerini oluşturan kamu harcamaları ve gini katsayısının gecikmeli değeri ile gelir eşitsizliği arasında istatistiksel olarak pozitif anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Diğer taraftan teknoloji ve enflasyon ile gelir eşitsizliği arasında negatif anlamlı bir ilişki olduğu ve son olarak modele eklenen kişi başı GSYH ve eğitim değişkenleri ile gelir eşitsizliği arasında sistematik bir ilişki olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the hypothesis that foreign direct investments increase income inequality in developing countries, which is proposed by the dependency hypothesis, is tested. In this respect, the data set covering the period of 1999-2018 belonging to 20 selected devoloping countries were estimated with the System Generalized Method of Moments which is the dynamic panel data analysis method. As a result of the analysis, the hypothesis of the study is seen in accordance that foreign direct investments in the developing countries increase the income inequality. In addition, The Dependency Hypothesis in the theory is supported by the analysis findings. Accordingly, there is a significant and positive relationship between foreign direct investment and income inequality. In addition, it is seen that there is a statistically significant positive relationship between goverment expenditure which constitutes other explanatory variables of the model and the lag value of the gini index and income inequality. On the other hand, there is a negative relationship between technology and inflation and income inequality and finally, there is no systematic relationship between income inequality and GDP per capita and education variables added to the model.