Online identity for Somali youth on social media: A study of Mogadishu youth
Somali'li gençlerin sosyal medyadaki çevrimiçi kimlikleri: Mogadişu gençliği üzerinde yapılan bir çalışma
- Tez No: 622671
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HALUK YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Sosyal iletişim ağları, Çevrimiçi Kimlik, Facebook, Instagram, Snapchat, Somali, Gençler, Social media, Social network sites, Identity, Facebook, Instagram, Snapchat, Somali, Young people
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Sosyal medya, gittikçe artarak Somali'li gençlerin hayatlarının önemli bir parçası haline gelmektedir. Sosyal medya ve diğer yeni medya üzerinde yapılan araştırmalar Somali'de çok sınırlıdır. Bununla birlikte bu çalışma, Somali'li gençlerin sosyal medya kullanımını ve kendilerini ifade etme şekillerini incelemeyi amaçlar. Bu çalışma, başkent Mogadişu'da yaşayan yirmi Somali'li genç ile yapılan nitel çalışma sonucu gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar 18 ile 25 yaş arasındadır. Sonuçlar, Facebook, İnstagram, Snapchat ve Twitter'ın en çok gençler tarafından kullanıldığını gösteriyor. Bu alanları kullanmalarının en önemli sebepleri; bilgi edinme, fikir ve düşüncelerin paylaşımı, iletişim, yeni insanlarla tanışmak ve eğlencedir. Bulgular ayrıca, gençlerin sosyal medyada, izleyiciler bazında farklı kimlik ifadeleri yaşadıklarını ortaya koymaktadır. Gençler, İnstagram ve Snapchat'te daha açık, rahat ve serbest bir şekilde kendilerini paylaşırken Facebook'ta daha seçici olarak kendilerini ifade etmektedirler. Ayrıca araştırma, Somali'li gençlerin çevrimiçi kimlik yönetimini açıklamaktadır. Genel olarak, sonuçlar Somali gençliğinin sosyal medyadaki çevrimiçi kimliğini anlama konusundaki bilgi açığını gidermeye katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Social media has increasingly become a significant part of many Somali young people's lives. Researches on social media and other new media in Somalia is very limited. This study however aims to examine Somali young people's use of SNSs and their identity expression. The study is conducted through qualitative interviews with twenty Somali young people living in the capital city of Mogadishu. The participants range in age from 18- 25 years old. The results show that Facebook, Instagram, Snapchat, and Twitter are the most used by young people. The predominant motivations for using these platforms include seeking information, sharing ideas and thoughts, communication, meeting new people and entertainment. The findings also reveal that young people experience different identity expression on social media based on their audience. Young people selectively self-present on Facebook while Instagram and Snapchat are more open, comfortable and free to express their identity. Furthermore, the study explains Somali young people's online identity management. Overall, the results may provide some insights into understanding Somali youth's online identity on social media. Finally, this study contributes to address a gap of knowledge in social media usage and online identity expression of Somali youth in Mogadishu.