Hicab İmtiyaz Ali'nin Pagalhana adlı romanında öne çıkan temalar
Themes featured in Pagalkhana by Hijab İmtiaz Ali
  1. Tez No: 622676
  2. Yazar: SEHER ÖCÜT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİYE BİLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hicab İmtiyaz Ali, Pagalhana, Bilim kurgu romanı, çevre etiği, Urdu romanı, Hicab Imtiaz Ali, Pagalkhana, Science fiction novel, the ethics of the environment, Urdu novel
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Urdu Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tezde Hicab İmtiyaz Ali'nin hayatı ve“Pagalhana”adlı romanında öne çıkan temaları ele almaya çalıştık. Hicab İmtiyaz Ali'nin bu eseri Urdu Edebiyatında bilim kurgu ve çevreci romanın ilk örneklerindendir. Romanın başkarakteri olan Ruhi, Hindistan'ın ilk kadın pilotu olan Hicab İmtiyaz Ali'nin ta kendisidir. Hayata dair deneyimlerini bir araya getiren Hicab İmtiyaz Ali romanda çevreci ve hayvan severdir de. Pagalhana adlı bu romanda yaşadıkları ortamı güvenilir bulmayan üç yakın dost şehirlerini terk edip daha yaşanılır bir yer bulmak için yola çıkarlar. Her nereye giderlerse insanoğlunun bilimi yanlış kullanmasının sonucu olan bir felaketle karşılaşırlar. Huzursuzluğun dünyanın her köşesine yayıldığına tanık olurlar. Romantizm ve ilerici akım hareketi döneminde yaşayan yazarın roman boyunca değindiği temalar, yazarın bize ne kadar entelektüel, dünyadaki olaylara kayıtsız kalmayan, olumsuz durumlardan etkilenen naif duyarlı çevreci bir insan olduğunu fazlasıyla hissetttirir. Sigmund Freud'dan etkilenen yazar, roman kahramanları üzerinde bunu yansıtmıştır. Romandaki her bir bölümde modernizm ve post modernizm gibi farklı akımların etkisini görmek mümkündür. Yazarın dönemindeki kadın ve erkek yazarlardan farklı olarak bu eseri kaleme almaktaki en büyük amacının üzerinde yaşadığımız dünyayı yaşanılır bir halde, en ufak zarar vermeden gelecek nesillere bırakmak için farkındalık yaratma gayreti olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
We tried to deal with the life of Hijab Imtiaz Ali and themes featured in Pagakhana in this thesis. This work of Hijab Imtiaz Ali is the first example of the science fiction and the novel of the environmentalist in Urdu Literature. Ruhi herself, who is the protagonist in the novel, is the author, who is the first pilot of India. Hijab Imtiaz Ali, who brings togetter the experiences of life in the novel, is also environmentalist and animal lover. In Pagalkhana, the place, where three closest friends live is not safety, so they take the road to find more livable place. Wherever they go, they encounter a catastrophe that is the result of mankind's misuse of science. They witness unrests all over the world. The themes that the author, who lived during the period of romance and progressive movement, touched upon throughout the novel, make us feel as much as an intellectual, naive, sensitive, environmentalist person who is not indifferent to the events in the world and affected by negative situations. The author, who influenced by Sigmund Freud, reflected this on the protagonists of the novel. It's possible to see the influence of different movements such as modernism and postmodernism. Unlike the male and female writers of her time, her greatest aim in writing this works is to create awareness in order to leave the world we live on the next generations without any harm.