Geri Dön

Bir inşaat firmasında çalışan işçilerin stresle baş etme biçimleri ve iş kaza sıklığı arasındaki ilişkinin incelenmesi

The investigation of coping mechanism and occupational accidient frequency of workers in a construction company

  1. Tez No: 622675
  2. Yazar: KÜBRA MİNE SÜRMENELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELÇİN BABAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Psikoloji, Accidents, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 133

Özet

Bu araştırmanın amacı, bir inşaat firmasında iş kazası geçirmiş olan işçilerin stresle baş etme biçimleri ve iş kaza sıklığı arasındaki ilişkinin anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesidir. Bu araştırma, iş kazası geçiren kişilerin stresle baş etme ve iş kazası geçirme sıklığı arasında ilişki arayıcı ve tanımlayıcı bir çalışma olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, bir inşaat firmasında çalışmakta olan 250 iş kazası geçirmiş işçi oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan işçilere sosyodemografik özellikleri içeren 53 soruluk anket ve Stresle Baş Etme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin istatiksel analizinde SPSS programı kullanılmış olup, anlamlılık seviyesi p: 0,05 seçilmiştir.İşçilerin sosyodemografik özellikleri incelendiğinde eğitim seviyelerinin genel olarak okur-yazar olduğu görülmektedir. İşçilerin bir kesimi de sadece okuryazar belgesi olduğundan geçimlerini sağlayabilmek adına büyük şehirlere göç ederek inşaat sektöründe geçimlerini sağlamaya çalışmaktadırlar. Yaşanılan iş kazalarının beraberinde ise diğer çalışanların veya ailelerin yaşadığı endişeler, bireyler de oldukça ciddi boyutta psikolojik değişimler yaratmaktadır. Yapılan çalışmalar işçi sağlığında iş güvenliğine yönelik eğitimlerin önemli katkısı olduğunu göstermektedir. İş güvenliği eğitimlerinde işçiler bu alanda dikkat etmesi gereken hususlar vurgulanmaktadır.Yapılan gözlem araştırmalarında işçilerin bir kısmının bu eğitimlere önem verdiği ve mesleki davranışlara dönüştürdüğü; büyük çoğunluğunun ise bunu göz ardı ederek önemsemediği görülmüştür.İş kazalarını engellemek adına verilen iş güvenliği eğitimlerinin sahada kullanılmaması ve bu bağlamda iş kazası olasılığının arttığı bilinmektedir. İş güvenliği alanında verilen bilgilerin kullanım durumunun bu bağlamda işçilerin genel olarak kullandıkları baş etme biçimlerinden etkilendiği düşünülmektedir. İş güvenliği bilgilerinin kullanılmaması da sıklıkla işçilerin kaza geçirmesine neden olmaktadır. Bu nedenle öncelikle işçilerin eğitimlerdeki bilgileri kullanmadaki engelleri ve zorlukları anlaşılmalıdır. Bu engellerden biri olduğu düşünülen etkisiz baş etme biçimi işçilerin eğitimlerinde aldıkları bilgileri saha da kullanmalarını engellemektedir. İş kazalarının engellemesinde sadece eğitimler değil bu alandaki çalışmalarda etkin baş etme biçimleri geliştirmeye yönelik eğitim programlarının da yer alması gerekmektedir.

Özet (Çeviri)

The purpose of this study is to examine whether there is a significant difference in the relationship between the types of coping with stress and the frequency of work accidents in a construction company. This research was conducted as a researcher and a descriptive study of the relationship between the frequency of work-related accidents and the frequency of occupational accidents. The sample of the study consists of 250 workers who have been working in a construction company. 53 questionnaires including socio-demographic characteristics and Stress Relief Scale were used for the workers who participated in the survey. SPSS program was used in statistical analysis of the data, and significance level p: 0.05 was chosen. I When the socio-demographic characteristics of the workers are examined, it is seen that the education levels are generally literate. Some of the workers are only literate and try to make a living in the construction sector by migrating to big cities in order to make a living. The accidients causes serious psychological changes among individuals besides worried workers and their families. Studies show that workplace health is a significant contributor to job security training. Work safety training emphasizes the issues workers should pay attention to in this area. However, in the observational studies, some of the workers emphasized these trainings and turned them into professional behaviors; and most of them did not care about it by ignoring it. It is known that the job safety training given in order to prevent job accidents is not used in the field and the possibility of work accidents increases in this context. The use of information provided in the field of occupational safety is considered to be influenced by the way workers cope with the situation in this context. Failure to use occupational safety information often causes workers to crash. For this reason, it is first necessary to understand the obstacles and difficulties that workers have in using the information in the trainings. Ineffective coping, which is thought to be one of these obstacles, prevents workers from using the information they receive in their training. Training programs aimed at improving effective coping styles should be included in the prevention of occupational accidents not only in education but also in the workings in this area.

Benzer Tezler

  1. A simulation-based decision support tool for economical materials management system in the construction industry

    İnşaat sektöründe ekonomik malzeme yönetim sisteminin seçimi için simulasyon tabanlı karar destek modeli

    GÜL POLAT

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2005

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. MEHMET UĞUR MÜNGEN

    PROF. DR. DAVİD ARDİTİ

  2. Expert systems in welding

    Kaynak teknolojisi için uzman sistem uygulamaları

    ÖZGÜR POLAT

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    1992

    Makine Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF. DR. BARLAS ERYÜREK

  3. İşletmelerde sosyal medya kullanımının işe adanmışlık, çalışan sadakati ve bireysel performansa etkisi

    The effect of social media use in businesses on employee engagement, employee loyalty and individual performance

    NURGÜL GÖKSAL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    İşletmeKırıkkale Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. YUNUS BAHADIR GÜLER

  4. Örgütsel adaletin örgütsel bağlılığa ve çalışan performansına etkisi: Ankara'da bir inşaat firmasında inceleme

    The effect of organizational justice on organizational commitment and employee performance: An investigation in a construction company in Ankara

    EKİN ERDOĞAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    İşletmeUfuk Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AYŞE GÖZDE İYİCİL

  5. Satın alma yönetimi ve yurtdışında faaliyet gösteren bir inşaat firmasında uygulanması

    Purchasing management and its implementation in an overseas operating construction company

    AHMET ALP EMİROĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Yapı İşletmesi Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. MEHMET UĞUR MÜNGEN