Türkiye'nin iktisat ve turizm politikaları ilişkisi
The relationship between economic policies and tourism policies in Turkey
- Tez No: 622687
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İNCİ OYA COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İktisat politikası, Turizm politikası, Türkiye, Çoklu yapısal kırılmalı birim kök testleri, Economic policy, Tourism policy, Turkey, Multiple structural break unit root tests
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Ülkelerin çeşitli amaçlar doğrultusunda aldığı ekonomik ve politik kararların karşılıklı etkileşimi, maliye ve para politikaları kapsamında yapılan düzenlemeler tüm iktisadi alanlarda olduğu gibi turizm endüstrisi üzerinde de etkilidir. Bu nedenle çalışmanın amacı iktisat politikaları ile turizm politikaları arasındaki ilişkiyi değerlendirmek olarak belirlenmiştir. Alanyazın taraması yoluyla elde edilen bu değerlendirmelere dayanarak iktisat politikalarının turizm politikalarına en somut şekilde yansıması olan turizm yatırımlarına ilişkin istatistikler ile analiz yapılmıştır. Analizde Türkiye'de 1970-2018 yılları arasında turizm yatırım ve işletme belgesi tesislerin yatak ve tesis sayıları ile toplam tesis ve yatak sayıları çoklu yapısal kırılmalı birim kök testlerinden Bai-Perron (BP) ve Carrion-i Silvestre (CiS) testleri ile incelenmiş ve tüm serilerde yapısal kırılmalar olduğu tespit edilmiştir. Yapısal kırılmalara ilişkin BP testinden elde edilen kırılma tarihleri ilgili dönemin iktisat ve turizm politikaları çerçevesinde yorumlanarak öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The interaction between economic and political decisions taken by countries for various purposes, and the regulations made within the scope of fiscal and monetary policies have an impact on the tourism industry as well as in all economic areas. Therefore, the aim of this study is determined to evaluate the relationship between economic and tourism policies. Based on the relevant literature, tourism investments, as the most concrete reflection of economic policies on tourism policies were analyzed. Bai-Perron (BP) and Carrion-i Silvestre (CiS) multiple structural breaks unit root tests were employed to analyze the number of accommodation establishments and number of beds for both tourism investment and tourism operation licensed investments, in addition to the total number of establishments and beds using yearly data for the period 1970-2018. Structural break dates obtained from the BP test on were interpreted within the framework of the economic and tourism policies of the relevant period and recommendations were discussed.