İlişkisel pazarlama kapsamında ilişki kalitesi: Kablo sektöründe alıcı ve tedarikçi arasında bir ilişki incelemesi
Relationship quality in scope of relationship marketing: A relationship analysis between costumer and supplier in cable industry
  1. Tez No: 622727
  2. Yazar: ERCAN PARİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU BEYZA BAYARÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İlişki Pazarlaması, Tedarikçi İlişkileri Yönetimi, Müşteri İlişkleri, Relatioanship Marketing, Supplier Relationship Management, Costumer Relationship
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, kablo sektöründe faaliyet gösteren tedarikçi (satıcı) firma ile müşteri (alıcı) firma arasındaki ilişki kalitesinin incelenmesi ve ilişkiyi etkileyen faktörlerin işletmeler açısından öneminin ve etkin olarak kullanımı üzerine tespitlerde bulunmaya çalışmaktır. Pazarlama yöntemlerinin hızla evrilerek günümüze getirdiği ilişkisel pazarlama kavramı, günümüz rekabet koşullarında işletmeler açısından hayati önemi, alternatif pazarlama yöntemleri ile mukayesesi ve ilişki kalitesini etkileyen faktörler üzerinde incelemeler içermektedir. Bunun yanında gelişen ilişkisel pazarlama kavramının, endüstriyel satın alma davranışları üzerindeki etkileri de incelenmektedir. Teze konu firmaların ihracat potansiyeli ve uzun işletme geçmişi, Türkiye koşullarında üretim yapan firmaların ilişkisel pazarlamaya bakış açıları bakımından örnekler içermektedir. Sektörde yapılan çalışmaların azlığı nedeniyle, bu çalışma ile kablo sektöründe ilişki kalitesinin uzun dönemli ve verimli ilişkilere etkinliğini incelenmesi ve ilişkiyi hangi yönde etkilediğinin tespiti önemlidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is defining and examining relationship quality between costumer(buyer) and supplier(seller) which is a manufacturer in cable industry. Also, determining importance and effective use of relationship quality factors which affect the relationship. The thesis contains analysings about concept of relationship marketing which evolving by marketing methods, importance of relationship marketing in perspective of industrial companies and comparison of alternative marketing methods and also it contains examining about relationship quality factors. Export capability and long-term production experince of thesis subject companies contain scopes to examine perspective to relation marketing for manufacturers locate in Turkey and affectiveness of relational marketing to long-term and productive co-operations. Scarcity of studies that studying the cable industy is also an important reason for analysing a relationship quality in cable industry in Turkey and examining relationship quality effects over sustainable and productive collaborations.