Türkiye'de bilgisayar destekli kalıp tasarım sistemlerinin hazır giyim endüstrisi ve moda tasarımı eğitimlerine uyumlanma süreçleri
Computer aided design pattern of garment industry system and fashion design orientation processes in Turkey
  1. Tez No: 622726
  2. Yazar: ŞENAY SERVİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA DOĞAN SÖZÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar, Kalıp, Hazır Giyim, Moda, Computer, Pattern, Garment Industry, Fashion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Türkiye'nin tekstil, hazır giyim ve moda alanında üretim ihracat eğrisinin yükselmesi, küresel dünyada hak ettiği yere gelebilmesi bu alanda gelişen teknolojiyi takip etmesi ile mümkündür. Üretim odaklı bilgisayarlı sistemlerin Türkiye'ye ilk gelişi, hazır giyim sektörünün bilgisayarlı teknolojiler ile tanışması, bilgisayarlı sistemlerin sektör ve üniversite uyumlanma süreçlerinin saha çalışması ile taranması gerek sektörde gerek akademik sahada hafızanın yenilenmesi bakımından önem teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye' de moda tasarımı eğitimi veren üniversitelerin ve hazır giyim sektörünün bilgisayar destekli kalıp hazırlama sistemlerine geçişini ve uyumlanma süreçlerini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda kalıp tasarım sistemlerinin hizmet sağlayıcıları Türkiye ofisleri, moda tasarımı eğitimi veren üniversiteler ve hazır giyim sektörü ile görüşülmüş; görüşülen yerlerin mevcut durumları incelenip, uyumlanma süreçlerine ilişkin sorunları tespit edilerek bu sorunlara çözüm önerileri sunulmuştur. Bu araştırmada elde edilen veriler ekte yer alan görüşme formları üzerinden e-posta ve bire bir görüşmeler ile elde edilmiştir. Katılımcıların verdikleri bilgiler ile hazır giyim endüstrisinin bilgisayar destekli kalıp tasarım sistemlerine uyumlanmalarının büyük oranda gerçekleştiği, moda tasarımı eğitimi veren vakıf üniversitelerinin kalıp tasarım sistemlerine büyük oranda uyumlanma gösterdiği, devlet üniversitelerinin önemli bir bölümünde ise uyumlanma süreçlerinin devam ettiği sonucuna varılmıştır. Bu çalışmada, Çizelge 6.15.te verilen Yükseköğretim Kurumuna bağlı üniversitelerin moda tasarımı bölümleri çalışmanın evreni içinde tutulmuş; ancak ara eleman ihtiyacının meslek yüksekokullarına yönelik olması talebin daha çok bu alandan karşılanması gerekçeleri ve tez jürisinin önerisi ile fakültelerin moda tasarımı bölümlerinin verileri kapsam dışı bırakılmıştır. Hizmet sağlayıcılar ile yapılan görüşmelerde eğitim kurumlarının bilgisayar destekli kalıp sistemlerini bünyelerine alabilmeleri yönünde pozitif ayrımcılığa gidildiği, özellikle devlet üniversitelerine hibe yoluyla gerekli alt yapıyı hazırlayan hizmet sağlayıcıların da bulunduğu tespit edilmiştir. Moda tasarımı eğitimi veren devlet üniversitelerinin uyumlanma süreçlerinin en kısa sürede gerçekleşebilmesi sektör ve üniversitenin iş birliği içinde olduğu dinamik bir yapıyı, bilimsel eğitim ve yerli üretim ile sektöre yönelik yürütülen devlet desteğinin üniversiteleri de kapsamına almasını zorunlu kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The textile, garment production and the rise of the fashion export curve of Turkey, can come to the place it deserves in the global world is possible by tracking the evolving technology in this field. The first production-oriented of computerized systems came to Turkey by acquaintance of garment sector with computerized technologies; scanning of sectoral and university adaptation processes of computerized systems with fieldwork is important in terms of renewing memory both in the sector and in the academic field. The purpose of this study, fashion design and garment sector universities of Turkey offering education in the transition to computer-aided pattern making systems and to examine the rewiring process. For this purpose, the service providers of mold design system offices in Turkey, was discussed with fashion design and garment sector universities offering education; The current situation of the interviewed places were examined, problems related to the harmonization processes were identified and solutions were proposed for these problems. The datas obtained in this research were obtained through e-mail and one-to-one interviews on the attached interview forms. With the information provided by the participants, it was concluded that the adaptation of the garment industry to computer aided pattern design systems was realized to a great extent, the foundation universities providing fashion design education showed great adaptation to the pattern design systems, and the harmonization processes continued in a significant part of state universities. In this study, the fashion design departments of the universities affiliated to the Higher Education Council given in Chart 6.15; however, the fact that the need for intermediate staff is directed to vocational schools, the reasons for meeting the demand from this field and the proposal of the thesis jury and the data of the fashion design departments of the faculties were excluded. During the interviews with service providers, positive discrimination was made in the way that educational institutions could incorporate computer aided formwork systems; it has been determined that there are service providers that prepare the necessary infrastructure especially through public grants. The adaptation process of the state universities providing fashion design education in a short time necessitates a dynamic structure in which the sector and the university cooperate, and the state support for the sector with scientific education and local production.