Alevi inancında deyişler: Tunceli örneği
Folk poems in Alevis': Instance of Tunceli
  1. Tez No: 622731
  2. Yazar: PERİHAN DALGIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Sosyoloji, Folklore, Music, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tunceli (Dersim), Alevilik, Müzik, Düzgün Baba, Munzur Baba, Hızır, Ali, Deyiş, Tunceli (Dersim), Alevism, Music, Düzgün Baba, Munzur Baba, Hızır, Ali, Deyiş
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kültürel, sosyal, toplumsal, siyasal olayları konu edinen müzik, tarihsel olaylar neticesinde şekillenerek günümüze kadar ulaşmıştır. Müzik yalnızca duyguları değil kültürleri, inançları, ideolojileri de konu edinmiştir. Özellikle 'ötekiler' şeklinde tanımlanan farklı kimlikler; müziği kendi kültürlerini, ideolojilerini, dinsel faaliyetlerini ve tarihsel olaylarını aktarmada bir araç olarak kullanmışlardır. Aleviler de müziği sosyal yaşamları başta olmak üzere kültürel, dinsel, siyasal alanlara dâhil etmişlerdir. Bu çalışmada da Tunceli'deki inanç yapısının müzikal yapıları üzerindeki etkisi, Alevi deyişlerinin (Tunceli örneği üzerinden) sosyal, siyasal, dinsel, kültürel olgulara dair göndermeleri sosyolojik olarak analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
Music, which deals with cultural, social and political events, has been shaped as a result of historical events and has reached today. Music is not only about emotions but also about cultures, beliefs and ideologies. They used different identities, especially 'others', as a means of conveying their culture, ideology, religious activities and historical events. Alevis also included music in social, cultural, religious and political fıelds. In this study, the effect of the belief structure in Tunceli on the musical structures and the references of the flame phrases to the social, political, religious and cultural phenomena (through the example of Tunceli) will be analyzed sociologically.