Aile planlaması danışmanlığı veren sağlık profesyonellerinin nüfus planlamasına bakış açıları ve aile planlaması uygulamalarına ilişkin görüşleri
  1. Tez No: 622738
  2. Yazar: ADEM BAHADIR
  3. Danışmanlar: UZMAN İRFAN ŞENCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Aile Planlaması, Family Medicine, Family Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Aile planlaması, Nüfus planlaması, İdeal çocuk sayısı, Kürtaj, Family Planning, Population Planning, İdeal Child Number, Abortion
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
7. ÖZET Bahadır, A. Aile planlaması danışmanlığı veren sağlık profesyonellerinin nüfus planlamasına bakış açıları ve aile planlaması uygulamalarına ilişkin görüşleri. S.B. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Aile Hekimliği Kliniği, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2010. Mevcut sağlık sisteminin işleyişinde Aile Planlaması Danışmanlığı (APD) hizmetleri büyük oranda birinci basamakta görev yapan Sağlık Profesyonelleri (SP) tarafından verilmektedir. Çalışmamızın amacı halkla ilk temas noktasını oluşturan SP' nin ülke nüfusunun gelişimine bakış açılarının ve aile planlaması uygulamalarına ilişkin görüşlerinin ortaya çıkarılmasıdır. Araştırma gözlemsel, kesitsel bir anket çalışması olarak planlandı. APD veren SP, elektronik posta yoluyla ve sosyal medya aracılığıyla Türkiye genelinden çalışmaya davet edildi. 22 Nisan 2013-30 Temmuz 2013 tarihleri arasında araştırmaya davet edilen SP' den anketi eksiksiz dolduran ve verdikleri cevaplara göre tutarlılık kontrolünden geçen 740 katılımcı çalışmaya dâhil edildi. SP' nin ideal çocuk sayısı düşünceleri % 52,4 oranında 2 veya daha az çocuk şeklindedir. SP' de birinci gebeliklerin % 80' i planlı gerçekleşmiştir. SP' de birinci gebeliklerin % 53' ü 25-30 yaş aralığında gerçekleşmiş ve ortanca ilk doğum yaşı 26 olarak tespit edilmiştir. SP' de birinci gebeliklerin % 44' ü sezaryenle, % 41' i normal doğumla, % 10' u istemsiz düşükle, % 4' ü istemli düşükle (kürtaj) ve % 1' i dış gebelikle sonlanmıştır. SP' nin % 42,1' i kürtajın sadece annenin hayatı tehlikede ise ve bebekte anomaliler tespit edilmişse yapılması gerektiğini düşünmektedir. SP % 39,1 oranında en etkin yöntemi rahim içi araçlar olarak cevaplandırmış ve SP arasında en sık kullanılan yöntem % 46' lık oranla kondom olarak tespit edilmiştir. SP' nin % 59,7' sinin Türkiye nüfusunun gelişimine yönelik farkındalıkları yetersizdir. APD hizmetlerini halka ulaştırmada örnek rol model olan SP' nin görüşleri toplumu her yönden etkileyebilmektedir. SP' nin nüfus ve aile planlaması konularındaki farkındalıklarının artırılması toplum sağlığına olumlu katkıda bulunacaktır. SP' nin ve toplumun farkındalığı APD eğitimleriyle, kamu spotlarıyla ve sosyal medya üzerinden uyarıcı mesajlarla artırılabilir.
Özet (Çeviri)
8. ABSTRACT Bahadır, A. The opinions, attitudes and behaviours of health professionals who are counseling for family planning. Ankara Numune Training and Research Hospital, Family Medicine Department. MD thesis. Ankara 2015. In current healthcare system the family planning (FP) counselling mostly being performed by health professionals (HP) who are working in primary care system. The aim of our study is to determine the viewpoints, opinions, attitudes and behaviors of HP who are counseling for FP regarding the future of our country's population and the applications of FP. The research planned as an observational, cross-sectional survey. HP, who are giving FP consultant, invited to research via social media and e-mail from all around Turkey. Between the date of 22th of April 2013 and 30th of July 2013, 740 HP involved to the study who consummately filled the survey and passed the consistency control as their answers. The ideal child number for HP is 2 or less as a rate of % 52,4. The 80 % of HP had planned their first pregnancy. First pregnancy in HP was performed in the age between 25-30 as a rate of % 53 and the median age of first born had been found as 26. In HP the first pregnancy concluded with caesarean section % 44, normal birth % 41, spontan abortus % 10, medical abortus (abortion) % 4 and ectopic pregnancy % 1. The % 42.1 of HP thinks that abortion must be performed if there is a life treating situation for mother or there is some abnormalities with fetus. % 39.1 of HP says that the mostly reliable metod for contraseption is intra uterine device and they are using condom for contraseption as a rate of % 46. % 59.7 of HP has got insufficant awareness about the progress of the Turkey' s population. The opinions of HP, who is a role model for getting FP counseling to the population, will be effect population in every way. Increase of awarness about demography and FP in HP will be possitively contribute the health quality of population. The awareness of HP and population could be increase with FP counseling education, public service anouncement and warning messages via social media.