Ratlardaki renal iskemi-reperfüzyon hasarında naringeninin koruyucu etkisi
Protective effect of naringenin in renal ischemia-reperfusion injury in rats
  1. Tez No: 622758
  2. Yazar: LEYLA ŞAHİN BÜYÜKKORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: renal ischemia-reperfusion, rat, naringenin, kisspeptin, Bcl-2, BAX. Results: Decreasing enzymes such as SOD, CAT increased in NRG/IR, IR/NRG groups. In the IR group, MDA, NRG/IR, IR/NRG groups decreased. BUN
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş/Amaç: İskemi-reperfüzyon hasarına bağlı böbrek dokusunda oluşan yapısal ve fonksiyonel bozulmaları önlemek için doğal flavonoit olan naringeninin, sıçan böbrek dokusunda koruyucu ve tedavi edici etkilerini biyokimyasal, histolojik açıdan incelemeyi amaçladık. Materyal/Metot: 32 adet Wistar albino dişi sıçan sham, IR, NRG/IR, IR/NRG olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Sham grubuna sağ nefrektomi uygulandı. Diğer gruplarda sağ nefrektomi sonrasında sol böbrek pedikülü klempe edilip 60 dk iskemi 24 saat reperfüzyon uygulanarak renal hasar oluşturuldu. NRG/IR, IR/NRG gruplarında 100 mg/kg i.p. NRG uygulandı. Uygulama sonunda anestezi altınnda; intrakardiyak yol ile kan örnekleri ve sol böbrek dokusu alındı. Serumda BUN, kreatin, albumin; doku örneklerinde MDA, SOD, GSH, CAT, GSH-Px, bakıldı. Dokularda ışık mikroskopisi ve apoptotik değerlendirme için Blc-2, Bax ve kisspeptin bakıldı. Anahtar Kelime: renal iskemi-reperfüzyon, rat, naringenin, kisspeptin, Bcl-2, BAX.
Özet (Çeviri)
Background/Aim: To prevent structural, functional deterioration in renal tissue due to ischemia-reperfusion injury, we aimed to investigate protective, therapeutic effects of naringenin, a natural flavonoid, in rat kidney tissue from biochemical and histological point of view. Materials/Methods: 32 Wistar albino female rats were divided into 4 groups as sham, IR, NRG/IR, IR/NRG. Sham group underwent right nephrectomy. Other groups, after the right nephrectomy, the left renal pedicle was clamped, renal damage was induced by 60 min ischemia and 24 hr reperfusion. In the NRG/IR, IR/NRG groups, 100 mg/kg i.p. NRG was applied. End of the application under anesthesia; Blood samples, left kidney tissue were taken by intracardiac route. Serum BUN, creatine, albumin; MDA, SOD, GSH, CAT, GSH-Px, were measured in tissue samples. Blc-2, Bax, kisspeptin were examined for light microscopy, apoptotic evaluation.