Sol abomasum deplasmanlarının saha şartlarında ayakta tek aşamalı laparoskopik abomasopeksi yöntemi ile sağaltımının klinik ve laboratuvar değerlendirilmesi
Clinical and laboratory evaluation of left abomasal displacements in the field conditions with one-step laparoscopic abomasopexy in standing position method
  1. Tez No: 622776
  2. Yazar: AYDIN KURUCAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sığır, abomazumun sol deplasmanı, tek aşamalı laparoskopik abomazopeksi, Cow, Left Displaced Abomasum, One-step Laparoscopic Abomasopexy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Sığırlarda abomazumun sola deplasmanının tedavisinde laparoskopi destekli uygulamalar, hem diğer tekniklere göre birçok üstün yönünün bulunması hem de teşhis ve tadaviye aynı anda olanak sağlaması gibi faydalarından dolayı son yıllarda yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu araştırmada; sığırlarda sol abomazum deplasmanının tedavisinde ayakta tek aşamalı laparoskopik abomazopeksi işleminin saha şartlarında uygulanabilirliği, klinik ve bazı biyokimyasal parametreler ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmamızda Bilcanlı Süt ve Besi İşletmesinde, yaşları 2-7 arasında değişen sola abomazum deplasmanı teşhisi koyulmuş 20 adet holştayn ırkı inek kullanılmıştır. Bu ineklerin hepsine işletmede ayakta tek aşamalı laparoskopik abomazopeksi işlemi uygulanmıştır. Opere edilen hayvanlara postoperatif süreçte diyet önerilmiş ve hayvanlar 30 gün boyunca takip edilmiştir. Önerilen diyete uymadığı tespit edilen bir vakada nükse rastlanmış ve post operatif 14. günde kesime gönderilmiştir. Bir diğer vakanında hayvan sahibi tarafında operasyon sonrası 7. günde kötüleşip kestirildiği tespit edilmiştir. Operasyon öncesi alınan kan örneklerinde serum sodyun (Na), potasyum (K), klor (Cl), kalsiyum (Ca) ve beta hidroksi butirik asit (BHBA) seviyeri ölçülmüştür. Bu biyokimyasal parametrelerin abomazum deplasmanlı hayvanlarda normal ya da normale yakın sınırlarda olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; ayakta tek aşamalı laparoskopik abomazopeksi işleminin, hayvanlarda daha az operatif strese neden olması, opere edilen hayvanların normal fizyolojik fonksiyonlarına daha kısa sürede dönebilmeleri, teşhis ve tedaviye aynı anda olanak sağlanması, operasyon sırası olası kontaminasyon ve sonrası komplikasyonların görülme ihtimalinin azalması gibi sebeplerden dolayı saha şartlarında güvenli ve etkin kullanılabilecek bir yöntem olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Clinical and Laboratory Evaluations of Treatment of Left Displaced Abomasum with One-step Laparoscopic Abomasopexy in Standing Position Method in The Field Conditions Currently, Laparoscopic applications for the treatment of left displaced abomasum in cattle have been widely used due to its advantageous and concurrent diagnosis and treatment. In this study, it was aimed to investigate the efficacy of the one-step laparoscopic abomasopexy in the standing position and some biochemical parameters prior to operating in field conditions. Twenty Holstein cows diagnosed as left displaced abomasum, 2-7 years old, were used in Bilcanlı Dairy and Beef Farm in this study. Laparoscopic abomasopexy was performed to all cows in the standing position in the farm. During post operative period, cows were fed with special diets and 30 days follow-up. In one case, displaced abomasum was re-occured because of non-obedience to suggested diet, and that cow was sent to slaughter at the 14th day after operation, another cow with worse health conditions was sent to slaughter at the 7th day after operation. Serum levels of Na, K, Cl and BHBA were determined in blood samples which collected prior to operation. Biochemical parameters in cows with displaced abomasum were determined in normal range. In conclusions, one-step laparoscopic abomasopexy has been thought as safe and efficient technique because of less operative stress, shorter period of return to normal physiologic functions, concurrent diagnosis and treatment, less incidence of post operative contamination and complications.