Kariyer tatmininin örgütsel vatandaşlık davranışına etkisinde örgütsel bağlılığın ve iş tatmininin aracılık rolü
The mediating roles of organizational commitment and job satisfaction in the effect of career satisfaction on organizational citizenship behavior
- Tez No: 622811
- Danışmanlar: PROF. DR. CELİL KOPARAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kariyer tatmini, Örgütsel vatandaşlık davranışı, Örgütsel bağlılık, İş tatmini, Career satisfaction, Organizational citizenship behavior, Organizational commitment, Job satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu tezin amacı, kariyer tatmininin örgütsel vatandaşlık davranışına etkisinde örgütsel bağlılığın ve iş tatmininin aracılık rolünün olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırma, İzmir/Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren özel sektör işletmelerden kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen beyaz yakalı çalışanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesine yönelik olarak değerlendirmeye alınan 330 adet anketin verileri, yapısal eşitlik modellemesi tekniğiyle, IBM AMOS 24 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, kariyer tatmininin örgütsel vatandaşlık davranışı boyutlarından yardımseverlik, nezaket tabanlı bilgilendirme ve centilmenlik üzerinde olumlu etkisinin bulunduğunu göstermiştir. Ayrıca bu ilişkiye yalnızca duygusal bağlılık ve iş tatmini değişkenlerinin aracılık ettikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine whether the mediating roles of organizational commitment and job satisfaction in the effect of career satisfaction on organizational citizenship behavior. The study was carried out on white collar workers who were choosen through convenience sampling from private sector companies operating in İzmir/Kemalpaşa Organized Industrial Zone. The data from 330 employees were analyzed via structural equation modeling techniques at the AMOS 24 statistical program. The results showed that career satisfaction had a positive effect on the sportsmanship, courtesy and alturism dimension of the organization citizenship behavior. In addition, it was found that job satisfaction and only affective commitment had mediating roles in this relationship.