Kütahya Arkeoloji Müzesi'nde bulunan Demeter heykeli
Statue of Demeter which situated in Kütahya Archaeological Museum
  1. Tez No: 622817
  2. Yazar: NİL BAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN ÇEVİRİCİ COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Müzecilik, Archeology, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Tanrıça Demeter, Demeter Heykeli, Kütahya Müzesi, Roma Dönemi, Anadolu'da Demeter, Goddess Demeter, Statue of Demeter, Kütahya Museum, Roman Period, Demeter in Anatolia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
“Kütahya Arkeoloji Müzesi'nde Bulunan Demeter Heykeli”, adlı bu çalışmada, öncelikle tanrıça Demeter'in doğumu, özellikleri ve Yunan mitosundaki yeri ele alınmıştır. Tanrıça genel anlamda tanıtıldıktan sonra, Demeter onuruna düzenlenen festivaller incelenmiştir. Demeter'in Antik Dönem'de Yunanistan'da çok yaygın olarak tapım gördüğü bilinmektedir. Çalışmamızın ikinci bölümünde, Kıta Yunanistan'da ve Anadolu'da Demeter kültünün yayılım alanları araştırılmıştır. Çalışmamızın son bölümünde ise, Kütahya Müzesi'nde bulunan Demeter heykeli ikonografik ve stilistik açıdan değerlendirilmiştir. MS 2. yüzyılın ikinci yarısına tarihlendirdiğimiz (Antoninler Dönemi) bu eserin, Hellenistik Dönem Yunan Heykeltıraşlık Sanatı'nın etkisi altında üretildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the work named“Statue of Demeter which situated in Kütahya Archaeological Museum”the birth of Goddess Demeter, her characteristics and the place she has in the Greek mythology is discussed. After Goddess introduced in generally, festivals in honor of Demeter were investigated. It is known that Demeter was widely worshiped in Greece during the Ancient Period. In the second part of our study, the spread area of Demeter cult in Anatolia and Greece was investigated. In the last part of the study, the statue of Demeter in Kütahya Museum was evaluated in terms of iconographic and stylistic aspects. It is concluded that this work, which was dated to the second half of the 2nd century AD, was produced under the influence of the Hellenistic periods of Greek Sculpture Art.