Tavşanlı arkeolojisi ve Tavşanlı Belediye Müzesi'nde bulunan Tunç Çağı'na tarihlenen pişmiş toprak eserler
Archaeology of Tavşanlı and terracotta artifacts dating to the Bronze Age found in the Tavşanlı Municipal Museum
- Tez No: 704598
- Danışmanlar: PROF. DR. A. NEJAT BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: ETÇ, OTÇ, Pişmiş Toprak Eserler, Tavşanlı Höyük, Tavşanlı Müzesi, Carnivore, Herbivore, Tavşanlı Mound, Tavşanlı Museum, Terracotta Artifacts
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 305
Özet
Kütahya ilinde yer alan Tavşanlı ilçesi pek çok höyük, tümülüs ve Antik yerleşime ev sahipliği yapmıştır. Bu tez çalışması ile Tavşanlı çevresinin arkeolojik alanlarının tanıtılması amaçlanmış ve Tavşanlı'dan ele geçen bir grup çanak çömlek ele alınmıştır. Yapılan bu çalışma ile Tavşanlı ilçe sınırı içinde yer alan arkeolojik yerleşimler yüzey buluntuları ile tek tek gezilerek yerinde incelenmiş, fotoğraflanmış ve koordinatları alınmıştır. Tez çalışmasıyla, pek çoğu bu çalışma kapsamında ilk kez tespit edilen toplam 62 adet arkeolojik yerleşim yeri incelenmiştir. Bu çalışmanın yanı sıra Tavşanlı Belediye Müzesi'nde yer alan Erken Tunç Çağı ve Orta Tunç Çağına ait 22 adet pişmiş toprak eser tez içinde yer almaktadır. Ayrıca, Doç. Dr. Erkan Fidan Başkanlığında, Eskişehir-Kütahya Tarih Öncesi Dönem Arkeolojik Yüzey Araştırmaları kapsamında Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Turan EFE Laboratuvarına muhafaza edilen bir grup orijinal amorf malzeme de tez kapsamına dâhil edilmiştir. Tavşanlı Belediye Müzesi'nin envanter listesinde yer alan eserlerin bazıları dönem olarak belirtilmemiş olup, eserler yakın çevrelerde yer alan merkezlerde çıkan eserler ile karşılaştırılmaları yapılarak ve incelenen pişmiş toprak eserler kronolojik bir sıra oluşturulacak şekilde (Erken Tunç Çağı II-III – Orta Tunç Çağı) değerlendirilmiştir. Değerlendirilen pişmiş toprak eserler arasında: çanaklar, tabaklar, gaga ağızlı testiler, kesik gaga ağızlı testiler, yonca ağızlı testiler, yuvarlak ağızlı testi, tankardlar, çömlekcik, fincan, kapak ve depas örnekleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The District of Tavşanlı, located in Kütahya province, was home to many mounds, tumuli and ancient settlements. The aim of this thesis was to introduce the archaeological sites of the Tavşanlı environment and a group of pottery recovered from Tavşanlı was discussed. With this study, the archaeological settlements located within the border of Tavşanlı district were examined, photographed and their coordinates were taken on site by visiting the surface finds with a single thesis. A total of 62 archaeological settlements, many of which were identified for the first time within the scope of this study, were examined. In addition to this work, 22 terracotta artifacts belonging to the Early Bronze Age and Middle Bronze Age are included in the dissertation in the Tavşanlı Municipal Museum. In Addition, Assoc. Dr. Under the chairmanship of Erkan Fidan, Eskisehir-Kütahya prehistoric archaeological surface Research, Bilecik Sheikh Edebali University Faculty of Science and literature professor Dr. A group of original amorphous materials preserved in the Turan Efe Laboratory were also included in the scope of the dissertation. Some of the works included in the inventory list of the Tavşanlı Municipal Museum are not specified as periods, and the works were compared with the works found in nearby centers and the terracotta works studied were evaluated in a chronological order (Early Bronze Age I-II-III – Middle Bronze Age). Among the Terracotta artifacts evaluated are: bowls, plates, beak-mouth jugs, decapitated beak-mouth jugs, alfalfa-mouth jugs, round-mouth jugs, tankards, pottery, cup, lid and depas samples.