Kütahya Arkeoloji Müzesi'nde bulunan bir grup terrakotta figürin
A group of terracotta figurines in the Kütahya Archeology Museum
- Tez No: 721897
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHŞAN TAMSÜ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Müzecilik, Archeology, Museology
- Anahtar Kelimeler: Kütahya Arkeoloji Müzesi, Kotiaeion, Terrakotta figürin, Tanrı, Tanrıça, Kütahya Arkeoloji Müzesi, Kotiaeion, Terracotta figurine, Coroplast, God, Goddess
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Günümüz Kütahya İli ve çevresinde yapılan yüzey araştırmaları ve kazılar sonucu, kentin farklı dönemlerde birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığı anlaşılmıştır. Antik dönemde Kütahya, Phrygia ve batı kesimleri Mysia Bölgesi sınırları içinde kalmıştır. Günümüz Kütahya merkezinde Kotiaeion Antik Kenti yer alırken, günümüz Kütahya İl sınırları içinde bulunan ve Roma Dönemi'nde kendi adına sikke basan Aizanoi, Appia, Ankyra-Sidera, Kodai, Kotiaeion, Synaus ve Tiberiopolis, antik kentleri, tarihsel açıdan Kütahya'nın arkeolojik olarak önemli bir yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. Bu çalışma ile Kütahya Arkeoloji Müzesi envanterine kayıtlı, müzeye satın alma, hibe, müsadere, kazı ve yüzey araştırması yolu ile gelmiş 63 adet terrakotta figürinin bilimsel olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Figürinler tipolojik, ikonografik ve stilistik açıdan tanrıça, tanrı, kadın, erkek ve oyuncak olarak gruplara ayrılarak, kataloğu yapılmıştır. İkonografik kökenleri ve teknik özellikleri araştırılmış, analojileri yardımıyla karşılaştırılarak tarihleme yoluna gidilmiştir. Figürinlerin bölgedeki sosyal ve dinsel bağlantıları incelenmiş, benzer tiplerle ortak noktaları ve farkları ortaya konularak, koroplast sanatında bölgeye has özellikler belirlenmeye çalışılmıştır. Değerlendirmeler sonucu, terrakotta figürinler arasında bölgenin dinsel inanışları ve kültürel özellikleri ile bağlantılı olabilecek olanlar tespit edilmiş; bölge koroplast sanatı, inanç sistemi ve adak kültürü hakkında ipuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kütahya province carry out research the surveys and excavations as a result of was understood that the city has hosted many civilization in different periods. In ancient times Kütahya is located within the borders of Phrygia and its western parts the Mysia region while the ancient city Kotiaeion is located in the center of today's Kütahya, within the borders of present day Kütahya city that minted coins in their own name antient Aizanoi, Appia, Ankyra-Sidera, Kodai, Kotiaeion, Synaus ve Tiberiopolis, during the Roma Period historically, it shows that Kütahya is an important archeological settlement. This study is aimed to scientific evaluation of the 63 pieces terracotta figurines registered in the inventory of Kütahya Archeology Museum this pieces has reached way of purchase, grant, confiscation, excavation and survey in the museum. The figurines were categorized as goddess, god, woman, man and toy in terms of typological, iconographic and stylistic. Its iconographic origins and technical features have been investigated, and dating has been done by comparing them with the help of analogies. The social and religious connections of the figurines in the region were examined, their common points and differences with similar types were revealed, and the region-specific features in coroplast art were tried to be determined. As a result of the evaluations, among the terracotta figurines, those that could be related to the religious beliefs and cultural characteristics of the region were determined and clues about the region's coroplast art, belief system and votive culture were found.