Pazarlama bakış açısıyla Türkiye'de sürdürülebilir inovasyon: Nitel bir uygulama
Sustainable innovation in Turkey via marketing perspective: A qualitative study
  1. Tez No: 622832
  2. Yazar: NİLGÜN AÇIKALIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN KAYABAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir İnovasyon, Sürdürülebilirlik, Yenilik, Büyük Şirketler, Kaynak Temelli Yaklaşım, Sustainable Innovation, Sustainability Marketing, Large Firms, Sustainability Innovation, Reosurce Based View
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışma, sürdürülebilir inovasyon faaliyetlerine yönelik büyük işletmelerdeki dinamikleri ve sürdürülebilir inovasyonu etkileyen faktörleri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilirliğe yönelik dünyada ve Türkiye'de farkındalık ve ilginin artmasıyla birlikte işletmelerin sürdürülebilirliğe yönelik faaliyetlerini stratejik planlarının bir parçası haline getirmek olağan hale gelmiştir. Bu çerçevede, yapılacak faaliyetlerin doğru eksende planlanabilmesi açısından sürdürülebilirliğin anlaşılması oldukça önemlidir. Dolayısıyla sürdürülebilir inovasyonun özelliklerinin, yapılacak faaliyetlerle birlikte aynı yapının içinde ne kadar doğru kullanılabildiğinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışma ile sürdürülebilir inovasyon çalışmaları çerçevesinde büyük işletmelerde temel dinamikler ve sürdürülebilir inovasyonu etkileyen faktörler nitel-keşifsel araştırma yöntemiyle incelenmiştir. Amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen Türkiye'de farklı alanlarda faaliyet gösteren sektör lideri üç öncü işletmenin üst düzey yöneticileri ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler ve ikincil veriler Nvivo 12 programı yardımıyla analiz edilmiştir. İşletmelerde sürdürülebilir inovasyonu etkileyen faktörlerin birlikte hareket ettikleri ve birbirlerini güçlendirdikleri görülmüştür. Düzenlemeler ile kurum kültürünün diğerlerini etkileyen önemli faktörler olarak işlev gördüğü ve sürdürülebilir inovasyon için bilgi yönetiminin henüz tam olarak geliştirilemediği tespitlerimizden bazılarıdır. Ayrıca büyük işletmelerin, geleneksel iş uygulamalarını dönüştürmek için sürdürülebilir inovasyon konusunda ilk uygulayıcılar olmaya gönüllü oldukları ve sürdürülebilir inovasyonları normal bir iş vakası olarak değerlendirmeyerek uzun vadeli bir bakış açısıyla sabır ve yatırım gerektiren bir girişim olarak gördükleri söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the dynamics and factors affecting the SI in large enterprises for Sustainable Innovation SI activities. In Turkey and in the world towards sustainability and awareness for sustainability of business activities with increasing interest to become a part of the strategic plan has become commonplace. In this context, it is very important to understand sustainability in order to plan the activities on the right axis. Therefore, it is necessary to determine how accurately the characteristics of SI can be used in the same structure with the activities to be performed. In this study, the main dynamics and factors affecting the SI in large enterprises are examined by qualitative- exploratory research method within the framework of SI studies. Purposive sampling with semi-structured interviews with selected industry-leading three leading senior executives of companies operating in different areas in Turkey and secondary data were analyzed with the help of Nvivo 12 program. Factors affecting SI have been seen to act together and strengthen each other. Some of our findings are that regulations and corporate culture serve as important factors affecting others and information management for SI has not yet been fully developed. It can also be said that large enterprises are willing to be the first practitioners in the SI to transform traditional business practices and do not consider SIs as a normal business case, but as a long-term perspective that requires patience and investment.