Şirket değerlemesinde karşılaşılan özel durumların analizi
Analysis of special cases that are encountered at company valuation
  1. Tez No: 622862
  2. Yazar: HASAN EKİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KONUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Değerleme, Şirket Değerleme, Şirket Değerleme Yöntemleri, Valuation, Company Valuation, Company Valuation Methods
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Şirketlerin; el değiştirme, yabancı kaynak temini, yeniden yapılandırma, özelleştirme, halka arz, birleşme ve satın alma gibi özellikli işlemlerinde değerleme, bu süreçlerin en önemli sürecini oluşturmaktadır. Bir şirket veya girişim, etkin bir şekilde faaliyetlerini yürütmesinin yanında ortaya bir değer çıkarma amacı taşımaktadır. Ortaya çıkan bu değerin ölçülmesi ise şirket değerleme yaklaşımları ve yaklaşımların içerdiği yöntemler kullanılarak belirlenmektedir. Çalışmada, öncelikle değerlemeye ilişkin temel kavramlar geniş bir literatür taraması sonucunda açıklanmış ve diğer disiplinlerle olan ilişkisi incelenmiştir. Sonrasında ise şirket değerleme süreci ve bu süreç içerisinde hangi analizlerin kullanılarak sürecin yürütülmesi gerektiği konusu açıklanmaktadır. Yapılan bu tez çalışmasında şirket değerlemesinde kullanılan yaklaşım ve yöntemler doğrultusunda şirketler topluluğu, startup ve zarar eden şirketlerin değerlemesinde karşılaşılan ve özellik arz eden durumlar incelenmektedir. Bu incelemelerde tez yazım tarihi itibariyle analiz edilen şirketler gerçek şirketler olup çalışmamızda isim ve finansal verileri senaryolaştırılmıştır. Bu şirketlerin uygulama sonuçları ve öneriler son bölümde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Company valuation is the most significant step of the special processes like company take-overs, outsourcing, restructuring, privatization, initial public offering, merger and acquisition. Every company or enterprise has the aim of creating a value beside carrying out its business activities. Evaluation of this value is determined via the company valuation approaches and methods included in approaches. In this study, basic concepts of company valuation are explained and their connections with the other disciplines are examined as a result of an extensive literature review. After that, company valuation process and the topic of which analysis methods should be used throughout this process are explained in detail. This thesis examines the special cases that are encountered in the valuation of group companies, start-ups and negative earning companies in accordance with the approaches and methods in the company valuation process. The companies that are analyzed in this study are real companies but their names and financial data about them are fictionalized. Results and suggestions for these companies are explained in the last section.