Profesyonel ve bölgesel amatör lig futbolcularının tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi
Comparing to burnout level of professional and amateur football player
- Tez No: 622875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ ONUR ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Futbolcu, Profesyonel, Amatör, Tükenmişlik Sendromu, Spor, Psikoloji, Football, Soccer Player, Professional, Amateur, Burnout Syndrome, Sport, Psychology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı, ülkemizde yeterli önemi görmeyen tükenmişlik sendromuyla ilgili farkındalık yaratmak ve futbol sektöründe en fazla maruz kalan bireyler olan futbolcuların bilinçlenmesini sağlamaktır. Ayrıca profesyonel ve bölgesel amatör lig futbolcuları arasında etkilerini ortaya koyabilmek ve ligler arasındaki tükenmişlik sendromu boyutları arasındaki farklılıkları ortaya koyabilmektir. Bu araştırmada Raedeke ve Smith (2001) tarafından geliştirilen ve Kelecek, ve arkadaşları (2016) tarafından Türkçe uyarlaması gerçekleştirilmiş olan“sporcu tükenmişlik ölçeği”kullanılmıştır. Raedeke ve Smith (2001) tarafından geliştirilen ölçek her biri 5 madde ile değerlendirilen“duygusal/fiziksel tükenme”,“azalan başarı hissi”ve“duyarsızlaşma”boyutları olmak üzere 3 alt boyuttan oluşmaktadır. Kelecek ve arkadaşları (2016) tarafından Türkçe uyarlaması gerçekleştirilen ölçek ise“duygusal/fiziksel tükenme”,“azalan başarı hissi”ve“duyarsızlaşma”alt boyutlarının yer aldığı 13 maddeden oluşmaktadır (EK-3). Ölçek 5'li likert ölçek tipi ifade aralığında (1= hiçbir zaman, 5= her zaman) değerlendirilmiştir. Ölçeği oluşturan alt boyutlardan olan“duygusal/fiziksel tükenme”boyutu“spor yapmaktan dolayı kendimi aşırı yorgun hissediyorum”ve“kendimi spor anlamında tükenmiş hissediyorum”gibi ifadelerin yer aldığı toplam 5 ifadeden (1.3.7.9.10. ifadeler) oluşmaktadır.“sporda çok şeyi başaramıyorum”ve“sporda kendimi başarılı hissediyorum”gibi ifadelerden oluşan“azalan başarı hissi”boyutu ise toplam 4 ifadeden (4.6.11.12. ifadeler) oluşmaktadır. Son boyut olan“duyarsızlaşma”boyutu ise“eskisi kadar sporun içinde değilim”ve“spora karşı olumsuz hislerim var”gibi ifadelerin yer aldığı toplam 4 ifadeden (2.5.8.13.ifadeler) oluşmaktadır. Verilerin analizi kapsamında SPSS paket programı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda profesyonel ve amatör futbolcu, medeni hal, milli takımda oynama, yaş, eğitim düzeyi, lig ve gelir değişkenlerinde anlamlı farklılık bulunmuş olup mevki değişkeninde ise anlamlı farklılık tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to raise awareness about burnout syndrome which is not of sufficient importance in our country and to raise awareness of football players who are the most exposed individuals in the football sector. Besides, expressing the effects of professional and regional amateur league football players, and to reveal the differences between the dimensions of burnout syndrome among those leagues are other aspects of this study. In this study,“the sports burnout scale”developed by Raedeke and Smith (2001) and adapted to Turkish by Kelecek, et al. (2016) was used. The scale developed by Raedeke and Smith (2001) consists of three sub-dimensions which are“emotional / physical exhaustion”,“reduced sense of success”and“depersonalization”. On the other hand, the scale adapted by Kelecek et al. (2016) into Turkish, consists of 13 items including“emotional / physical exhaustion”,“reduced sense of success”and“depersonalization”(Appendix-3). The scale was evaluated in a 5-point Likert expression range (1 = never, 5 = always). The“emotional / physical exhaustion”dimension, which is one of the sub-dimensions of the scale, consists of 5 items (1.3.7.9.10. Expressions) which include“I feel extremely tired from doing sports”and“I feel exhausted in the sense of sport”. The“reduced sense of success”dimension consists of 4 expressions (4.6.11.12.) including“ I cannot accomplish much in sports”and“ I feel successful in sports”. The last dimension,“depersonalization”, consists of 4 statements (2.5.8.13.expressions) in total that include“I am not in the sport as much as I used to”and“I have negative feelings for sports”. The SPSS package program was used for data analysis. As a result of the analyses, a significant difference was found in professional and amateur footballers, marital status, playing in national team, age, education level, league and income variables, and no significant difference was found in position variables.