Dış ticaret ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki: Afganistan örneği
The relationship between trade and economic growth: The case of Afghanistan
- Tez No: 622880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ETHEM ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, Ekonomik Büyüme, İhracat, İthalat, Eşbütünleşme, Granger nedensellik, Foreign Trade, Economic Growth, Export, Import, Cointegration, Granger Causality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Dış ticaretin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi, Merkantilizm döneminden itibaren iktisatçılar tarafından tartışılmaktadır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında dış ticaretin ekonomik büyüme üzerinde yaratabileceği etki teorik tartışmaların yanında, ampirik çalışmalarda da incelenmeye başlanmıştır. Bu çalışmada, 1980-2017 yılları arasındaki dönemde Afganistan için dış ticaret ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu amaçla yapılan birim kök testlerinde, her üç değişken birinci derecede durağanlık koşulunu sağladığı için eşbütünleşme testi yapılmıştır. Eşbütünleşme testinin sonucunda, değişkenler arasında bir eşbütünleşme ilişkisi tespit edilmiştir. Bu durum, her üç değişkenin uzun dönemde birlikte hareket ettiklerini göstermektedir. Daha sonra, değişkenler arasındaki ilişkinin yönünü ve varlığını belirlemek amacıyla Granger nedensellik testi yapılmıştır. Uygulanan Granger nedensellik testinin sonuçlarına göre, ihracattan ekonomik büyümeye ve ekonomik büyümeden ihracata doğru çift yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Bununla birlikte, ithalattan ekonomik büyümeye tek yönlü nedensellik ilişkisi bulunmuş, ancak ithalat ve ihracat arasında herhangi bir nedensellik ilişkisi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The effect of foreign trade on economic growth has been discussed by economists since Mercantilism. However, after the Second World War, in addition to theoretical discussions, the potential impact of foreign trade on economic growth has also started to be examined in empirical studies. In this study, the relationship between foreign trade and economic growth for Afghanistan in the period between 1980 and 2017 was examined. For this purpose, since in the unit root tests, all three variables provided the first order stationary condition, cointegration test was performed. In the analysis, at least one cointegrated relationship was determined. This shows that all three variables move together in the long term. Then, the Granger causality test was conducted to determine the direction and presence of the relationship between the variables. According to the results of the Granger causality test, a two-way causality relationship was found from exports to economic growth and from economic growth to exports. However, there was a one-way causality relationship from imports to economic growth, but no causality relationship between imports and exports.