Public expenditure foreign trade and economic growth of Afghanistan
Afghanistan'ın kamu harcamaları dış ticaret ve ekonomik büyümesi
  1. Tez No: 756621
  2. Yazar: ABDUL RESHAD JABARKHIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA EKMEN ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, kamu harcamaları, ekonomik büyüme, işletmeler, Foreign trade, public expenditure, economic growth, enterprises
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Afghanistan, Asya'daki en az gelişmiş ve durgun ekonomi olarak Kabul ediliyor.Bununla birlikte, Maliye Bakanlığı'Na (2019) göre, ekonomik büyümede önemli bir artış açıklandı, ancak yine de iyileştirilmesi gereken birçok Alan var, örneğin sermaye başına gelir yetersiz, güvenlik eksik ve eğitim iyi değil. Afghanistan'ın ihracatı ve doğal döviz rezervleri birçok maden varlığına rağmen azalmakta, ayrıca gelişmekte olan ülkelerin ekonomisi büyük ölçüde küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ'ler) varlığına güvenmektedir. Afghanistan'da KOBİ'ler ülkenin gsyih'sının yüzde elliden fazlasına katkıda bulunmakta ve işgücünün üçte birinden fazlasını istihdam etmektedir. Olumlu etkilerine rağmenyeni teknolojilerin hızla ortaya çıkması ve evrimi ve operasyonlarının küreselleşmesi nedeniyle hala zorlu zorluklarla karşı karşıya kalıyorlar, bu nedenle bu boşluğu doldurmak için bu çalışma, Afghanistan'ın 2008'den 2020'ye kadar olan kamu harcamaları, dış ticaret ve ekonomik büyüme ile Afghanistan'ın performansını etkileyen en büyük engeller arasındaki ilişkiyi kapsamlı bir şekilde analiz etmeyi amaçlıyor. Ülkedeki KOBİ'lerin. Zaman serisi verileri Dünya Kalkınma Göstergesi Maliye Bakanlığı, Ulusal İstatistik Bilgileri ve Dünya Bankası İşletmeleri gibi çeşitli kaynaklardan toplanmıştır. Tanımlayıcı istatistikler ve korelasyon tekniği de dahil olmak üzere farklı istatistiksel yöntemler kullandı. Teorik, tanımlayıcı ve ilişkisel analiz sonuçlarına dayanarak ekonomik büyüme ile devlet harcamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif ilişki ve dış ticaret ile ekonomik büyüme arasında anlamlı negatif ilişki olduğunu ortaya koymuş ve siyasi istikrarsızlık, sermayeye erişim eksikliği gibi en büyük engellerin engellediği KOBİ'lerin faaliyetlerini belirlemiştir. Zayıf altyapılar ve haksız rekabet. Ayrıca, çalışma bulguları ekonomik büyümeyi ve KOBİ'lerin performansını artırabilecek temel faktörleri göstermektedir. Hükümet, döviz kurunu istikrara kavuşturmak, ithalat ve ihracat açığını azaltmak, harcamalarının kesin ve doğru kontrolünü, etkin politikaları, elverişli bir iş ortamını, sermayeye ve diğer finansal kaynaklara erişimi benimsemek, yolsuzluğu ve kötü yönetimi azaltmak için özel önlemler almalıdır. Afghanistan'ın ekonomisini ve KOBİ'lerin rekabet gücünü artırmaya yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Afghanistan is considered to be the least developed and sluggish economy in Asia However, according to the Ministry of Finance (2019) announced the significant increase in economic growth but still there are many areas need to improve, for instance, the per capita income is meager, safety is lacking and education is not good. Afghanistan's exports and natural currency reserves are declining despite having many mineral assets, moreover the economy of developing countries' are heavily rely on the presence of small and medium-size enterprises (SMEs). In Afghanistan, SMEs contribute to over fifty percent of the country's GDP and employ over one-third of its labor force. Despite their positive impact they are still facing tough challenges due to the rapid emergence and evolution of new technologies and the globalization of their operations, therefore, to fill this gap, this study aims to comprehensively analyze the relationship between Afghanistan's public expenditures, foreign trade and economic growth from 2008 to 2020 and the biggest obstacles that affect the performance of SMEs in the country. The time-series data was collected from various sources such as World Development Indicator Ministry of Finance, National Statistics Information and World Bank Enterprises. It used different statistical methods including descriptive statistics and correlation technique. Based on the results of theoretical, descriptive and co-relational analysis indicates a statistically significant positive relationship between economic growth and government expenditures and significant negative relationship between foreign trade and economic growth, and identified the operation of SMEs that has been hampered by the biggest obstacles such as political instability, lack of access to capital, weak infrastructures, and unfair competition. Furthermore, study finding indicates the key factors that can improve economic growth and the performance of SMEs. The government should undertake specific measures to stabilize the exchange rate, reduce the import and export gap, adopt precise and accurate control of its spending, effective policies, a favorable business environment, and access to capital and other financial resources, reduce corruption and mismanagement. It can help to improve Afghanistan's economy and competitiveness of SMEs.