Kazakistan Uygurlarının dil durumu ve kültürel özellikleri
Language situation and cultural characteristics of the Uighurs of Kazakhstan
- Tez No: 622883
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Sosyoloji, Tarih, Linguistics, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Kazakistan Uygurları, Dil Durumu, Kültürel Özellikleri, Çokkültürlülük, Kültürlerarası Etkileşim, Göç, Sovyetler, Uighurs of Kazakhstan, Language Situation, Cultural Characteristics, Multiculturalism, Cross-cultural İntrecation, Migration, Soviets
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
“Kazakistan Uygurlarının Dil Durumu ve Kültürel Özellikleri”konulu bu çalışmada Kazakistan'da yaşamakta olan Uygurların göç tarihi esas alınarak günümüzdeki dil durumları ve kültürel özellikleri incelenmiştir. Mülâkat araştırma yöntemi kullanılarak veriler toplanan bu tezde Kazakistan Uygurlarının dil durumları dışında sosyo-kültürel özellik içeren gündelik yaşamları; din, eğitim ve ekonomik durumları açısından incelenmeye çalışılmıştır. Kazakistan Uygurlarının geçmiş dönemlerde ve günümüzde yaşamakta olan bölgeleri, sosyo-demografik özellikleri gibi konulara dair bilgilere de başvurulmaya çalışılmıştır. Kazakistan'ın çokkültürlü bir ülke olmasının Uygurları hangi açılardan etkilediği ve Kazakistan Uygurlarının hangi açılardan etkileşim yaşadıkları öğrenilmeye çalışılmıştır. Sovyetler döneminde yaşanan etkileşim özelliklerinin günümüzde yaşanıp yaşanmaması gibi unsurlar da önemli bulunmuştur. Çalışmamızın göç tarihi ve dil durumu bölümleri bu unsurlar esasında elde ettiğimiz bulgular ve verilerden yararlanılarak değerlendirilmiştir. Kazakistan Uygurlarının dil durumlarına değinecek olursak eğitim alanlarında problemlerin olduğu ve Rus dilinin rolünün önemli olduğu görülmektedir. Şehir yaşamında günlük konuşma dilinin Rusça olması Uygurların gündelik hayatlarındaki konuşmalarını da etkilemiştir. Kazakistan Uygurları kültürel miraslarına sahip çıkmışlardır. Gelenek ve göreneklerinin korunduğu ve gündelik yaşamlarına bu geleneklerin uygulandığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we research the language situation and cultural characteristics of the Uighur ethnic group living in Kazakhstan. In this thesis, in which the data is collected by using an interviewing method, it is analyzed daily life, religion, education and economic conditions of Kazakhstan. Uighurs who have socio-cultural characteristics besides language. Information has also been sought on issues such as the regions and socio-demographic characteristics of the Uyghurs of Kazakhstan in the past and present. There is a section where we try to figure out how Kazakhstan is a multicultural country and affection or interaction of Uighurs. There are factors whether the interaction characteristics experienced during the Soviet period were or not were found to be important. The history of immigration and language status sections of our study were evaluated by using the findings and data obtained during these elements. If we talk about the language situation of the Uighurs in Kazakhstan, it is seen that there are problems in the fields of education and the role of Russian language is important at this point. The language of use in the city life is Russian and it has affected the conversations in daily life. The Uighurs of Kazakhstan have protected their cultural heritage. It has been observed that tradition traditions are preserved and these traditions are applied in their daily lives.