Ortaokul öğrencilerinin günlüklerindeki duygu durumlarının incelenmesi
Investigation of emotional situations in secondary school students diaries
  1. Tez No: 622888
  2. Yazar: ELANUR DADAK SAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH KANA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Günlük yazma, korku duygusu, mutluluk duygusu, öfke duygusu, psikolojik rahatlama, üzüntü duygusu, yazma becerisi, Anger, Daily Writing, Emotion Detection, Fear, Happiness, Psychological Relaxation, Sadness, Writing Skills
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin günlüklerinde yaşadıkları duyguları tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda ortaokul öğrencilerinin en çok hangi duyguları yaşadığı ve bu duyguların sıklık düzeyi de tespit edilmek istenmiştir. Bu duyguların tespiti, öğretmenlerin öğrencilerinin duygularını daha iyi anlamasında kullanılabilir. Araştırmanın çalışma grubunun, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında 7. sınıfına devam eden 61 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada durum çalışması modeli kullanılmıştır. Nitel verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırmada uygulanan“Günlük değerlendirme ölçütü”ne göre birçok öğrencinin günlük yazmayı tam bilmediği tespit edilmiştir. Duygu aktarımı yaparak günlük yazan öğrencilerde psikolojik olarak rahatlama olduğu tespit edilmiştir. Bunların dışında kız öğrencilerin daha fazla yazma ihtiyacı duyduğu, gizlilik ihlalinden kaynaklı olarak bazı öğrencilerin günlük yazamadığı, sorunlu olarak tabir edilen öğrencilerin daha fazla yazmaya ihtiyaç duyduğu, günlüklerde en çok hangi duyguların tekrarlandığı gibi durumlarda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the emotions experienced by secondary school students in their diaries. The aim of this study is to determine the emotions experienced by secondary school students in their diaries. For this purpose, it was aimed to determine which emotions the secondary school students experienced the most and the frequency level of these emotions. Detection of these emotions can be used by teachers to better understand the feelings of their students. The study group of the research consists of 61 students attending 7th grade in 2016-2017 academic year. Case study model was used in the study. Descriptive analysis was used in the analysis of qualitative data. In addition to these reasons, students' ability to transfer emotions, determination of book habits, level of ability to write informative text, effects of emotions on success, are also determined. The study group of the study consists of 61 students attending 7th grade in 2016-2017 academic year. As a result of the literature study, it was seen that there was not enough research in the field and it was thought that this study would help teachers to understand the psychology of the students. As a result of the study, it was found that students experienced relaxation while expressing their feelings in their diaries.