Overin matür kistik teratomlarında melanositler ve langerhans hücreleri arasındaki histomorfogenetik ilişkiler
The histomorphogenetic relationship between melanocytes and langerhans cells in ovarian mature cystic teratomas
- Tez No: 622889
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL RÜŞTÜ BOZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Langerhans hücresi, matür kistik teratom, melanosit, nöral krest, HMB-45, Melan-A, CD 1a, Langerin, Langerhans cell, mature cystic teratomas, melanocyte, neural crest, HMB-45, Melan-A, CD 1a, Langerin
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Matür kistik teratomlar genellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen benign over tümörüdür. Testislerde ender olarak görünürler. Gonadlar dışında büyük çoğunlukla orta hatta olmak üzere, vücudun değişik yerlerinde de ender olarak görülebilirler. Birçok omurgalı erkek ve dişi hayvanda da bildirilmiştir. Vakaların büyük kısmı embriyonik germ tabakaları olan: ektoderm, mezoderm ve endodermin bir ya da daha fazlasına ait disorganize, matür dokulardan oluşur. Melanositler, nöral kristadan göç eden öncü hücreler olan melanoblastlardan köken alan, epidermisin bazal tabakasında yerleşimli dendritik hücrelerdir. Langerhans hücreleri tüm stratifiye epitellerde özellikle de skuamöz epitelin orta ve üst kısmında bulunan mobil, dendritik, T lenfositlere antijen sunan hücrelerdir. Bugün pek çok kaynakta Langerhans hücrelerinin mezenkimal orijinli olup, kemik iliğindeki CD 34(+) kök hücrelerinden köken aldığı ileri sürülmektedir. Günümüzde melanosit ve Langerhans hücrelerinin ortak embriyolojik kökenden geldiğini savunan 30 olguluk matür kistik teratom ile yapılmış geniş tek bir çalışma mevcuttur. 2006-2009 yılları arasında S.B. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümünde rapor edilen 45 adet matür kistik teratom olgusu yaş, lokalizasyon ve çap bilgileri açısından gruplandırıldı. İmmunohistokimyasal olarak melanositler için HMB-45 ve Melan-A, Langerhans hücreleri için CD1a ve Langerin immunohistokimyasal boyaları ile işleme tabi tutuldu. Yaptığımız çalışmada; hücre birimleri ve arşitektürel yapılanmalar bakımından orijinal vücuda yakın bir yapılanma gösteren matür kistik teratomlarda epidermisteki melanositler ve Langerhans hücrelerinin varlığı, birbiri ile ilişkileri ve embriyolojik kaynakları hakkında fikir sahibi olmayı amaçladık. Olgularımızın tümünde Langerhans hücresi saptanmakla birlikte % 88,2 sinde melanositler mevcuttu. Literatürdeki çalışmada ise melanositlerin saptanmadığı vakalarda Langerhans hücrelerine rastlanmadığı dolayısıyla Langerhans hücrelerinin melanositler gibi nöral krest kökenli olabileceği savunulmuştur. Embriyonal bir model olarak kabul ettiğimiz matür kistik teratomlarda Langerhans hücrelerinin, melanositlerin köken aldığı nöral krest dışında bir kaynaktan gelişebileceği ve bu iki hücre arasında embriyolojik olarak ilişki olamayabileceği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Mature cystic teratomas are benign ovarian tumors common in the reproductive years. Rarely they could reside in testicles. In addition to gonads they could be found in different parts of body mostly in the midline. They were reported both female and male vertabrated animals. Most of the cases compose of one or more disorganized mature tissues from all three germ layers: ectoderm, mesoderm, endoderm. Melanocytes are derived from melanoblasts, migrated from neural crest. They are dendritic cells, locating in the basal layer of epidermis. Langerhans cells are mobile, dendritic, antigen presenting cells to T lymphocytes that appear in all stratified epithelium especially in the upper and mid part of the squamous epihelium. According to many publishment, they are thought to be mesenchymal originated cells derived from CD 34(+) stem cells. In literature there is only one study sustaining the theory of common embryologic origin of melanocytes and Langerhans cells. 45 mature cystic teratomas cases, which were diagnosed in Ministry of Health İstanbul Education and Training Hospital Pathology Department between 2000-2006 were retrospectively studied. Cases were grouped according to diameter and localisation of the tumor and age of the patient. Immunohistochemically HMB-45 and Melan-A were applied for melanocytes, CD1a ve Langerin were applied for Langerhans cells. The purpose of this study was to hold a view about the existence, relationship and embryological origin of melanocytes and Langerhans cells in mature cystic teratomas which may have the similar cell types and architectural structure of the original vertebrated body. Although Langerhans cells were detected in all cases, melanocytes were established in 88,2 % of cases. The study in literature reported that if there were no melanocyte in the case, there were no Langerhans cell also. So they suggested that under this circumstances like melanocytes Langerhans cells could derive from neural crest. We concluded that Langerhans cells could derive from another source except neural crest where melanocytes evolve in the mature cystic teratomas and embryos of vertebrates. Additionally there would not be relationship between Langerhans cells and melanocytes.