Sınıf öğretmenlerinin müzik dersindeki yeterliklerine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi
Determination of the views of the class teachers' competency in the music lesson
  1. Tez No: 622893
  2. Yazar: NURHAN UZUNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik dersi, sınıf öğretmeni, müzik öğretimi, competence, class teachers, primary education, music lessons
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin müzik dersindeki yeterliklerine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, Mardin ilinin Midyat ilçesine bağlı ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmuştur. Midyat ilçesinde bulunan 14 ilköğretim okulundauygulanmış olup, okullardaki sınıf öğretmenlerine ulaştırılan ankete cevap verenöğretmenler araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Verilerin analizinde; frekans, yüzde analizi kullanılmıştır. Bulgular:Sınıf öğretmenlerinin müzik dersindeki yeterliklerine ilişkin görüşlerinin belirlenmesinde; müzik dersinde planlama aşamasındaen yüksek ortalamaya sahip maddenin“Konser ve dinleti gibi faaliyetleri yıllık plana dahil ederim”olduğu, en düşük ortalamanın ise,“müzik dersi ile ilgili materyal belirleyip geliştirebilirim”olduğu tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin müzik dersinde uygulama aşamasındaen yüksek ortalamaya sahip maddenin“öğrenci düzeyine uygun müzikleri içeren cd., kaset, vb. dinletirim.”olduğu bulunmuş olup, en düşük ortalamaya sahip maddenin ise“okul dışı etkinliklerde dinleti programları hazırlarım”olduğu tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin müzik dersinde değerlendirme aşamasında en yüksek ortalamaya sahip maddenin“not verirken öğrencinin müzik dersindeki çalışmalarını göz önünde bulundururum”olduğu,en düşük ortalamaya sahip maddenin ise,“not verirken öğrencinin müzik dersindeki gelişimini göz önünde bulundururum”şeklinde olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Sınıf öğretmenlerininmüzik dersindeki yeterliklerine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi için uygulanan anket sonucunda, müzik dersinin planlama sürecinde; aktivitelerin planlamaya dahil edilmesindeki yeterliklerinin iyi bir düzeyde olduğu ve öğretmenlerin planlama sürecini başarılı bir şekilde yürüttükleri sonucuna ulaşılmıştır.Uygulama sürecinde sınıf öğretmenlerinin, yeterli düzeyde oldukları aktivitelerin yanı sıra, bazı aktiviteleri yeterli düzeyde gerçekleştiremedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Değerlendirme sürecinde ise, sınıf öğretmenlerinin büyük oranda yeterli düzeyde oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose to conduct this study is to determine the implementation levels of competency of class teachers in primary education music lessons. Method: Surveys with class teachers were conducted in order to carry out this study. The population was composed of class teachers who work in some primary schools located in Midyat province of Mardin. The study was carried out in 14 primary schools in Midyat province and the teachers who filled in the surveys that were conveyed to class teachers in these schools constituted the sampling of the study. During the analysis stage, frequency, percentage, descriptive statistics, and reliability analyses were used. Findings: In determining of competence of class teachers in music lessons, it was found out that the article with the highest average was“I include activities like concert and audition to my yearly plan”and the article with the lowest average was“I can define and develop materials relevant to music lesson”. In the class teachers 'practice phase in music classes, it was found out that the article with the highest average was“I use cd, cassette, etc. which contain proper songs”and the article with the lowest average was“I organize audition programs in out of school activities”. In the class teachers 'assessment phase in music classes, it was found out that the article with the highest average was“I consider students' studying during music classes while evaluating”and the article with the lowest average was "I consider students' progress in music classes while evaluating. Result: As results of the survey which was conducted to determine the views of class teachers of primary education regarding the implementation of their efficiency in music lessons it was found out that in the planning phase of music lesson, teachers had a good level of competence for incorporating activities to planning and they carried out planning phase successfully. In the practice phase, it was found out that they performed some activities sufficiently but they performed some insufficiently. In the assessment phase, it was found out that teachers were mostly sufficient.