KOBİ'lerde sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamada eğitim ve geliştirmenin rolü: Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde bir araştırma
Sustainable competitiveness in SMEs the role of education and development in providing: A research in Eskişehir Organized Industrial Zone
- Tez No: 622894
- Danışmanlar: PROF. DR. AVNİ BARIŞ BARAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Eğitim, Sürdürülebilir Rekabet Üstünlüğü, SMEs, Training, Sustainable Competitive Advantage
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Sürdürülebilir rekabetin son yıllarda gittikçe zorlaşması, ülkemizde özellikle KOBİ'leri etkilemiştir. Hem finansal kaynakların sınırlı olması, hem de KOBİ'lerin büyük pazarlarda yarışacak güçte olmaması bunda temel faktördür. KOBİ'lerin rekabet üstünlüğünü sürekli hale getirebilmesi için öncelikli olarak son yıllarda birçok ülkede önemi fark edilen insan kaynaklarına ağırlık vermesi gerekmektedir. İnsan kaynakları departmanı ve işletmelerin kilit noktası olan insan kaynağının eğitilmesi ve geliştirilmesi, KOBİ'lerin hem içte hem de dışta rekabet üstünlüğü elde etmesinde giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Eskişehir ilinde, beyaz eşya yan sanayisi olarak faaliyet gösteren KOBİ'lerde rekabet üstünlüğü sağlamada eğitim ve geliştirmenin rolünün araştırılması, elde edilen bulguların kendi bağlamında değerlendirilmesidir. Bu amaç çerçevesinde araştırmanın temel verilerini, 7 KOBİ ve 1 ABİGEM yöneticisi ile yapılan mülakat yardımıyla alınan görüşler oluşturmuştur. Çalışmada toplanan verilerin nitel analizi ışığında, KOBİ'lerde eğitim ve geliştirmenin, rekabet üstünlüğü sağlamada rolünün ne olduğu üzerine, ortaya konulan önerilere yer vermek suretiyle değerlendirme yapılmıştır. Yapılan karşılaştırmalı analiz sonucunda elde edilen bulgular eğitimin şart olduğunu göstermektedir. KOBİ'lerde eğitimin yetersiz ve çalışanların çoğunlukla niteliksiz elemanlardan oluştuğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca KOBİ'lerde rekabetin, kayıt dışı ve düşük maliyetli istihdam ile sağlanmaya çalışıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The sustainable competition has become more and more difficult in recent years. And this has effected especially SMEs in our country. The main factor is that both financial resources are limited and SMEs can not compete in big markets. In order to ensure the competitive advantage of SMEs primarily. It is necessary to focus on human resources which have been recognized in many countries in the last years. Establishment of a human resources department and training and development of the human resources which is the key points of human resources department and the enterprises is gaining more and more importance for SMEs to gain competitive advantage both inside and outside. The aim of thesis study is to investigate the role of training and development in providing competitive advantage in SMEs operating in white good sub-industry in Eskişehir and to evaluate the findings in their own context. For this purpose, the basic data of there search, opinions obtained by the help of an interview with 7 SMEs and 1 ABİGEM managers we reformed. In the light of the qualitative analysis of the data collected in the study, the evaluation of the role of training and development in SMEs in providing competitive advantage was made by including the suggestions put forward. The findings obtained from the comparative analysis show that education is a must. It was concluded that the education in SMEs is inadequate and the employees are mostly unqualified. Furthermore, it has been determined that competition in SMEs is aimed at informal employment and low cost employment.