Eskişehir'de düğün yemekleri ve değişim sürecinin incelenmesi
Wedding meals in Eskisehir and investigation of change process of them
  1. Tez No: 622897
  2. Yazar: YAŞAR MERT DEMİRAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALEV DÜNDAR ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Halk Bilimi (Folklor), Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Folklore, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Eskişehir Düğün Yemekleri, Düğün Yemeklerinin Değişim Süreci, Eskişehir Wedding Meals, Change of Wedding Meals
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, özel gün yemekleri kapsamında Eskişehir'in ilçelerinde sunulan düğün yemeklerinin, bu düğün yemeklerine ait reçetelerin ve düğün yemeklerinin zaman içerisinde yaşadığı değişimin incelenerek ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Alanyazın incelendiğinde, Eskişehir'in ilçelerinde yapılan düğün yemekleri hakkında detaylı bir çalışmanın bulunmadığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle bu çalışma, düğün yemeklerinin, bu düğün yemeklerine ait reçetelerin ve düğün yemeklerinin zaman içerisinde yaşadığı değişimin ortaya çıkartılması açısından önem taşımaktadır. Araştırmanın evrenini Eskişehir'deki düğün yemeği yapan kişiler oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında, yarı yapılandırılmış görüşme formu oluşturulmuş ve düğün yemeği yapan kişilerden yüz yüze görüşme yöntemi ile veriler toplanmıştır. 2019 yılının Temmuz ve Kasım ayları arasında toplam 17 katılımcı ile görüşülmüş ve katılımcılardan toplanan veriler, betimsel analiz ile incelenmiştir. İnceleme sonucunda Eskişehir'de sunulan düğün yemekleri, bu düğün yemeklerinin reçeteleri ve zaman içerisinde değişikliğe uğrayıp uğramadığı tespit edilmiş, bu inceleme ve alanyazından elde edilen bilgiler tartışılarak bazı sonuçlar ve öneriler sunulmuştur. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında düğün yemeği geleneğinin de çağın değişimi ile birlikte değişime uğradığı, düğün yemeklerinin artık eski dönemlerdeki gibi yapılmadığı, hatta yok olmaya yüz tuttuğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın Eskişehir'in ilçelerinde yapılan düğün yemekleri konusunda alanyazına katkı sağlaması ve düğün yemeği geleneğinin devamlılığının sağlanmasında yol gösterici olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to examine the wedding meals presented in the districts of Eskişehir, the recipes of these wedding meals and the changes in these wedding meals. When the literature was examined, it was observed that there was no detailed study about the wedding meals made in the districts of Eskişehir. Therefore, this study is important in terms of revealing the changes in wedding meals, recipes of these wedding meals and the changes in wedding meals over time. The population of this study consists of people who make wedding dinner in Eskişehir. Within the scope of the research, a semi-structured interview form was created and datas were collected from face to face interviews. Between July and November 2019, a total of 17 participants were interviewed and the datas collected from the participants were analyzed with descriptive analysis. After this examination, the wedding dinners presented in Eskişehir, the recipes of these wedding dinners and their changes over time were determined and the information obtained from this review and literature were discussed and some results and suggestions were presented. According to the results of the research, it was found that the tradition of the wedding dinner was also changed with the change of the age, the wedding meals were no longer made as in the old times, and even they disappeared. This study is expected to contribute to the literature on wedding meals made in the districts of Eskişehir and to guide the continuity of the wedding dinner tradition.