Yetişkinlerde ayrılık anksiyetesi belirtileri ile depresyon belirtileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between individuality anxy symptoms and depression symptoms in adults
- Tez No: 622898
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN TANIDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ayrılık Anksiyetesi, Depresyon, Yetişkin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş: Ayrılık anksiyetesi yalnızca çocukluk dönemine ait bir bozukluk değildir. Erişkin kişilerde eşinin veya çocuğunun kötü bir durum yaşayacağına dair bir korku şeklinde görülebilir. Ayrılık anksiyetesi belirtileri depresyon belirtileri ile birlikte görülebilmektedir. Amaç: Yaptığımız araştırmanın amacı, yetişkinlerde ayrılık anksiyetesi belirtileri ile depresyon belirtileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Depresyon belirtileri ve ayrılık anksiyetesi belirtileri bazı sosyodemografik değişkenlere göre de incelenecektir. Yöntem: Araştırmanın örneklemi, İstanbul'da bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören 18-35 yaş arası 300 katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcılara araştırmacılartarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ve Beck Depresyon Ölçeği ve Yetişkinlerde AyrılıkAnksiyetesi Ölçeği doldurtulmuştur. Araştırmada toplanan veriler SPSS 20.0 (StatisticalPack age for the Social Sciences) ile analiz edilmiştir. Bulgular: Yetişkinlerde ayrılma anksiyetesi düzeyi ile depresyon düzeyi arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Depresyon düzeyi arttıkça ayrılık anksiyetesi toplam puanının da daha yüksek olduğu görülmüştür. Anne babası medeni durumu ile depresyon düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Ayrılık kaygısı ile anne baba medeni durumu arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir. Ayrılık kaygısı ile ailede psikiyatrik tanı arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışmanın sonucuna göre yetişkinlerde ayrılık anksiyetesi belirtileri arttıkça depresyon şiddetinin arttığı görülmüştür. Bu iki tanı arasındaki ilişkiyi inceleyen daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Intoduction: Separation anxiety is not only a childhood disorder. It occurs as a reluctance and anxiety to separate from the area of trust in adults. The symptoms of separation anxiety can be seen together with symptoms of depression. Aim: The aim of this study is to investigate the relationship between separation anxiety symptoms and depression symptoms in adults. Symptoms of depression and symptoms of separation anxiety were also examined according to some sociodemographic variables. Method: The universe of this research consists of individuals studying in a foundation university in Istanbul. The sample of the study consists of 300 participants between 18-35 years of age. The Personal Information Form prepared by the authors and Beck Depression Inventory and Adult Separation Anxiety Scale were filled by the participants. Data collected in this study were analyzed with SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences). Results: There was a significant relationship between depression levels and separation anxiety levels in adults. It was observed that, as the level of depression increased, the total score of separation anxiety was higher. There was a significant relationship between depression level and parental association variables. It wasfound that, the individuals with divorced parents had higher levels of depression. A significant relationship was found between the level of depression and having a psychiatric diagnosis or getting any psychiatric support. There was no significant relationship between separation anxiety and family types. There was no significant relationship between separation anxiety and having any psychiatric diagnosis in the family history. Conclusion: According to the results of this study, as the symptoms of separation anxiety increase the severity of depression in adults. More extensive studies are needed to examine the relationship between these two diagnoses. KeyWords: Separation Anxiety, Depression, Adult