Kırsal turizm kapsamında Arap turistleri Trabzon'u ziyarete yönelten itici ve çekici faktörlerin ve tatmin düzeylerinin incelenmesi
Investigation of push and pull factors and satisfaction levels of Arab tourists visiting Trabzon in the scope of rural tourism
- Tez No: 622916
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY TETİK DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kırsal Turizm, Arap Turist, Trabzon, Seyahat Motivasyonu, İtici ve Çekici Faktörler, Rural Tourism, Arab Tourist, Trabzon, Travel Motivation, Push and Pull Factors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kırsal turizm, insanların doğayla başbaşa zaman geçirmek ve yöreye özgü kültürel ve tarihi değerleri deneyimlemek amacıyla kırsal alanlara yönelik gerçekleştirilen bir turizm çeşididir. Özellikle şehir hayatının stresinden ve yoğun temposundan uzaklaşmak isteyenler için önemli bir alternatif olarak görülmekte ve her geçen yıl daha fazla ilgi çekmektedir. Kırsal turizm, kaynakları açısından ele alındığında Trabzon ili hem doğal, hem de geleneksel kültürün bir arada görülebileceği önemli merkezlerden birisi konumundadır. Nitekim Trabzon'a yönelik kırsal turizm odaklı seyahatlerin de yıllar itibariyle artış gösterdiği görülmektedir. Gerek yerli, gerekse yabancı turistler tarafından ilgi gören Trabzon, son yıllarda özellikle Arap turistlerin ilgi odağı konumuna gelmiştir. Bu noktada Arap turistlerin Trabzon'u tercih etme nedenlerinin araştırılması, hem yörede kırsal turizmin sağlıklı bir şekilde gelişmesi, hem de turistlerin memnuniyetlerinin sağlanması açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı Arap turistleri seyahate yönelten itici ve çekici faktörlerin ortaya konulması ve onların tatmin düzeylerinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda 2019 yılında Trabzon'u ziyaret eden 400 Arap turiste kolayda örnekleme yöntemi ile anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler çerçevesinde bulgular ortaya konulmuş ve öneriler sunulmuştur. Yapılan analizler sonucunda itici faktörler ile tatmin düzeyleri arasında bir ilişki tespit edilememiş, ancak çekici faktörler ile tatmin düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Turistlerin tatmin düzeyleri ile Trabzon'a tekrar gelme istekleri ve Trabzon'u tavsiye etme durumları arasında da anlamlı bir ilişkiye varılmıştır. Ayrıca yaş değişkeni ile itici faktörlerin alt boyutları arasında anlamlı bir farklılık olduğu da ortaya çıkan sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
Rural tourism is a type of tourism that is carried out in rural areas in order to spend time with people and experience the cultural and historical values unique to the region. It is seen as an important alternative especially for those who want to get away from the stress and intense pace of city life and attracts more attention every year. In terms of rural tourism, Trabzon is one of the important centers where both natural and traditional culture can be seen together. As a matter of fact, it is observed that rural tourism oriented trips towards Trabzon have increased over the years. Trabzon has attracted the attention of both domestic and foreign tourists and has become the center of attention of Arab tourists in recent years. At this point, it is important to investigate the reasons why Arab tourists prefer Trabzon, both for the healthy development of rural tourism in the region and for the satisfaction of tourists. The aim of this study is to reveal the driving and attractive factors that lead Arab tourists to travel and to examine their satisfaction levels. For this purpose, 400 Arab tourists visiting Trabzon in 2019 were surveyed by easy sampling method. According to the data obtained, findings were presented and suggestions were presented. As a result of the analyzes, no correlation was found between the repulsive factors and satisfaction levels, but it was determined that there was a significant relationship between attractive factors and satisfaction levels. There is a significant relationship between the satisfaction levels of the tourists and their willingness to come back to Trabzon and to recommend Trabzon. In addition, there is a significant difference between the age variable and the sub-dimensions of the driving factors.