Gaziantep ilinde bir lise öğrenci yurdunda kalan öğrencilerde uyku süresi ve kalitesi ile beden kütle indeksi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between sleep time and quality and body mass index in students living in a high school student dormitory in Gaziantep
  1. Tez No: 622954
  2. Yazar: NESLİHAN KIZIKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometrik ölçüm, Biyolojik ritim, Fiziksel Aktivite, Sirkadiyen ritim, Anthropometric measurement, Biological rhythm, Circadian rhythm, Physical Activity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Gaziantep ili bir lise öğrenci yurdunda kalan 14-18 yaş aralığında eğitim öğretim gören 200 öğrencinin biyolojik ritimleriyle ilişkili uyku kaliteleri ve fiziksel aktivite düzeyleri ile beden kütle indeksleri arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla soru formu yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Çalışmaya sadece gönüllü olarak katılan bireyler alınmıştır. Genel Özellikler Anket Formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite İndeksi (Kısa Versiyon), Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi kullanılmıştır. Ayrıca, katılımcıların abdominal çevre ölçümleri esnemeyen mezür ile boy uzunluğu ve vücut ağırlığı ölçümü, 0.1 kilogram ve 1 milimetreye duyarlı Seca marka elektronik boy ölçerli terazi ile yapılmıştır. Vücut ağırlığının(kg), boy uzunluğunun(m) metrekaresine bölünmesi ile katılımcıların Beden Kütle İndeksleri (BKİ) hesaplanmıştır. Bu değerler Genel Özellikler Anket Formuna kaydedilmiştir. Bireylerin verdiği yanıtlarla uyku kalitesi ile Beden Kütle İndeksi arasındaki ilişki üzerinde ve ayrıca ergenlerde uyku kalitesini etkileyen etkenlerin ne olduğu üzerinde durulmuştur. Uykuya geçiş, uyku süresi ve uykunun evrelerinin ergenlerin beslenme ve fiziksel aktivitelerinin ne derece etkili olduğu incelenmiştir. Lise öğrencilerinde yapılan bu çalışmada, çalışmada verileri değerlendirilen 126'sı kız ve 74'ü erkek olmak üzere toplam 200 öğrenci yer almaktadır. Dolayısıyla çalışmaya katılan öğrencilerin %37'si erkek, % 63'ü kızdır. Bu dağılımda zayıf 37 öğrenci (%18,5), normal kabul edilebilir 64 öğrenci (%42,5) , normal 44 öğrenci (%22) , hafif obez 34 öğrenci (%17) bulunmaktadır. BKİ ile uyku kalitesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş ve popülasyon uyku kalitesine göre beden kütle indeksi açısından değerlendirildiğinde, beden kütle indeksi 20 kg/m² normal olan grupta oldukça kötü uyku kalitesi 20 kişi, beden kütle indeksi, değeri 24 kg/m² ve üzeri olan ergen grupta 37 kişi oldukça kötü yanıtını vermiştir. Fiziksel aktivenin uyku kalitesi üzerine etkisinde de uyku kalitesi oldukça iyi olan 34 ergen şiddetli fiziksel aktivite yapmış olup, uyku kalitesi oldukça kötü olan 58 ergen şiddetli fiziksel aktivite yapmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular ile BKİ ile uyku kalitesi arasında ters bir korelasyon olabileceği, fiziksel aktiviteyle uyku kalitesi puanı arasında da doğru bir orantı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out by using the questionnaire method to determine the relationship between the quality of sleep and physical activity levels associated with the biological rhythms of 200 students who were in the 14-18 age group in Gaziantep. Only voluntary participants were included in the study. General Features Questionnaire, International Physical Activity Index (Short Version), Pittsburgh Sleep Quality Index was used. In addition, the abdominal circumference measurements of the participants were performed with a non-stretched mesure, height and body weight measurement, and a scale measuring 0.1 kilogram and 1 millimeter. Body mass index (BMI) of the participants was calculated by dividing the body weight (kg) by the height (m) of the height. These values are recorded in the General Characteristics Questionnaire. The emphasis was on the relationship between sleep quality and body mass index and the factors affecting sleep quality in adolescents. The effects of sleep and sleep periods on the nutrition and physical activities of adolescents were investigated. In this study conducted in high school students, there are 200 students (126 girls and 74 boys) whose data are evaluated. Therefore, 37% of the students participating in the study is male and 63% is female. In this distribution, there were 37 students (18.5%), normal acceptable students (42.5%), normal 44 students (22%), and mild obese 34 students (17%). There was a significant relationship between BMI and sleep quality and when the population was evaluated in terms of body mass index according to the sleep quality, body mass index was 20 kg/m² in normal group. Poor sleep quality was 20 persons. the person has responded quite badly. The effect of physical activity on sleep quality was 34 adolescents with very good sleep quality and severe physical activity. It was concluded that 58 adolescents with poor sleep quality did not perform severe physical activity. It can be concluded that there may be an inverse correlation between BMI and sleep quality, and there may be a correct ratio between physical activity and sleep quality score.