Gerilim tipi baş ağrılı hastalarda servikal stabilizasyon egzersizlerinin ağrı düzeyi, yaşam kalitesi ve servikal postür üzerine etkisi
The effect of cervical stabilization exercises on pain level, cervical posture and quality of life in tension-type headache patients
- Tez No: 622953
- Danışmanlar: PROF. DR. KEZBAN BAYRAMLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Gerilim tipi baş ağrısı, Baş ağrısı, Servikal stabilizasyon egzersizleri, Servikal postür, Yaşam kalitesi, Tension Type Headache, Headache, Cervical Stabilization Exercise training, Cervical Posture, Quality of Life
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çalışmamız, gerilim tipi baş ağrılı hastalarda servikal stabilizasyon egzersizlerinin ağrı, servikal postür ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmaya yaşları 20-50 yıl arasında değişen 60 hastadahil edildi. Bireyler servikal stabilizasyon (n=30) ve kontrol (n=30) grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Gruplara, egzersiz öncesi hotpack ve boyun kaslarına germe egzersizleri uygulandı. Uygulama her iki grupta da haftada 2 gün olmak üzere toplam 4 hafta devam etti. Bu tedaviyi takiben kontrol grubuna klasik boyun egzersizleri, servikalstabilizasyon grubuna ise klasik egzersizlere ek olarak stabilizasyon egzersizleri verildi. Hastalar ağrı düzeyi, servikal postür, fonksiyonel düzey, uyku kalitesi ve yaşam kalitesi açısından değerlendirildi. Hastalara tüm değerlendirmeler tedavi öncesi ve 4 haftanın sonunda olmak üzere iki kez tekrarlandı. Çalışmanın sonucunda gruplar tedavi öncesi ve tedavi sonrası karşılaştırıldığında, her iki grupta da tedavi sonrası ağrının azaldığı, fonksiyonel düzeyin geliştiği, uyku ve yaşam kalitesinin iyileştiği gözlendi (p0.05). Sonuç olarak, gerilim tipi baş ağrısı tanısı almış hastalarda ağrı, derin fleksör kas kuvveti ve enduransında, fonksiyonel düzey, uykululuk ve yaşam kalitesi (vücut algısı ve genel sağlık durumu dışında) üzerinde servikal stabilizasyon egzersizlerinin etkili olduğu gözlendi. Bu nedenle gerilim tipi baş ağrısı görülen hastalarda semptomların kısa sürede iyileşmesini sağlayabilmek için klasik egzersizlerle birlikte servikal stabilizasyon egzersizlerinin kullanılması gerektiği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
The study aimed to examine the effect of cervical stabilization exercises on pain, cervical posture and quality of life in tension-type headache patients. The study included 60 patients ranged from 20-50 years. Individuals were divided into two groups: cervical stabilization (n=30) and control group (n=30). The groups under went hotpack and neck muscles stretching exercises before exercise. This practice continued for a total of 4 weeks, 2 days a week in both groups. Following the treatment mentioned, the control group was given classical neck exercises and the cervical stabilization group was given stabilization exercises in addition to the classical exercises. The patients were evaluated in terms of pain level, cervical posture, functional status, sleep quality and quality of life. All evaluations were repeated twice before treatment and at the end of 4 weeks. The results of the study showed that pain decreased after treatment, functional status improved, sleep quality and quality of life improved in both groups when they were compared before and after treatment (p0.05). As a result, it was observed that in patients diagnosed with tension-type headache; cervical stabilization exercises are effective on pain, functional level with deep flexor muscle strengh and endurance, sleepiness and quality of life (outside general heath and body image). For this reason, we believe that cervical stabilization exercises should be used in conjunction with classical exercises in order to ensure there covery of symptoms in a short time in patients with tension-type headaches.