Hemşirelerin profesyonel değerleri ile merhamet ve sabır düzeyleri arasındaki ilişki
Relationship between nurses' professional values and compassion and patience levels
  1. Tez No: 622986
  2. Yazar: HASAN SÜZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KIVAN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, merhamet, profesyonel değerler, sabır, Nurse, compassion, professional values, patience
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu araştırmada, hemşirelerin profesyonel değerleri ile merhamet ve sabır düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Ağustos-Ekim 2019 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi"nde görev yapan 156 hemşire ile yapılan tanımlayıcı kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırmanın verileri 'Hemşire Tanıtım Formu', 'Hemşirelerin Profesyonel Değerleri Ölçeği', 'Merhamet Ölçeği' ve 'Sabır Ölçeği' kullanılarak toplandı. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 25.0 (Statistical Package For Social Science) programında sayı, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma gibi tanımlayıcı istatistik yöntemleri; ikili grupların ortalamaları arasındaki farkı test etmek ve bağımsız örneklem gruplar için t testi kullanıldı. Çoklu grupların ortalamalarını test etmek için tek yönlü varyans analizi yapıldı. Değişkenler arasındaki ilişkiselliği test etmek için Pearson Korelasyon testi uygulanarak değerlendirildi. Bulgular: Araştırma bulgularına göre; hemşirelerin; profesyonel değerler ölçeği puan ortalaması 122,00±16,73; merhamet ölçeği puan ortalaması 94,89±10,90 ve sabır düzeyleri 44,74±7,35 olarak bulundu. Çalışmada hemşirelerin profesyonel değerleri ile sabır düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı ancak zayıf bir ilişkinin olduğu ve 'Sabır Ölçeği' ile (r=,163, p=,042) de arasında pozitif yönde; anlamlı ancak zayıf bir ilişkinin olduğu saptandı. Hemşirelerin profesyonel değerleri ile merhamet düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı ancak zayıf bir ilişkinin olduğu ve 'Merhamet Ölçeği' ile (r=,254, p=,001) de arasında pozitif yönde, anlamlı ancak zayıf bir ilişkinin olduğu saptandı. Sonuçlar: Hemşirelerin Profesyonel Değerleri ile Merhamet ve Sabır düzeyleri arasında ilişki olduğu, profesyonellikleri arttıkça merhamet ve sabırlanınında arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
2.ABSTRACT Objective: The aim of this study was to examine the relationship between nurses' professional values and their compassion and patience levels. Materials and Methods: This is a descriptive cross-sectional study conducted with 156 nurses working at Ege University Hospital between August and October 2019. Datas of the study were collected by using 'Nurse Identification Form', 'Profesyonel Professional Values of Nurses Scale', 'Mercy Scale' and 'Patience Scale'. Datas that obtained from the study were analyzed by using SPSS 25.0 (Statistical Package for Social Science). T test was used to test the difference between the averages of the two groups and independent samples. One-way analysis of variance was performed to test the means of multiple groups. Pearson Correlation test was used to test the correlation between variables. Findings: According to the research results, the nurses" professional values scale scores were 122.00±16.73; compassion scale scores were 94.89±10.90 and patience levels were 44.74±7.35. The study found that there was a positive but weak relationship between the professional values of nurses and their patience levels, and a positive but weak relationship between 'Patience Scale' and (r= .163 p= .042). There was a positive but weak relationship between the professional values of nurses and their compassion levels and a positive but weak relationship between the 'Compassion Scale' (r= .254, p= .001). Results: It was found that there was a relationship between the professional values of nurses and the levels of compassion and patience, and that compassion and patience increased as their professionalism increased.