Sosyal medyada paylaşılan içerik nedeniyle kişilik hakkı ihlalleri
Violation of personality rights due to content shared on social media
- Tez No: 622996
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İletişim Bilimleri, Law, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kişilik hakkı, İnternet, Sosyal Medya, Kamuoyuna Mal Olmuş Kişiler, Kişilik Hakkı İhlalleri, Personal Rights, Internet, Social Media, Public Figures, Vialation Of Personality Rights
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
2000'li yılların başında Web 2.0 teknolojisinin kullanılmaya başlaması, internet üzerinden etkileşimde yeni bir çağ açmış ve yayınlanan içeriğe okuyan kişilerin de katılımına imkan veren bir mecra ortaya çıkmıştır: Sosyal Medya. Bu mecrada herkes yayıncı, herkes okuyucudur. Zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın iletişim kurma imkanı veren sosyal medya; dünyada milyarlarca, Türkiye'de milyonlarca kişi tarafından çok yoğun şekilde kullanılmaktadır. Facebook, Twitter, Instagram ve Linkedin gibi sosyal medya platformlarında kişiler yazılarını, fotoğraflarını, videolarını, seslerini paylaşmakta, dünyanın herhangi bir yerinden istedikleri zaman canlı yayın yapmakta, sınırsız sayıda kişiye ulaşabilmektedir. Sosyal medya sadece iletişim mecrası olarak değil eğlence, alışveriş, eğitim gibi birçok alanı da içinde barındırdığından hayatın vazgeçilmez enstrümanlarından biri haline gelmiştir. Sosyal medyanın, hayatın her alanına temas etmesi, sosyal medyayı kişilik hakkının en çok ihlal edildiği mecra haline getirmiştir. Çalışmamızda sosyal medyada paylaşılan içerikler nedeniyle en çok ihlal edilen kişilik haklarından olan; şeref ve haysiyet, ad, resim, yaşam alanı, hürriyetler, iktisadi özgürlük ve varlık, mesleki ve ticari sır çevresi örnek içtihatlarla somutlaştırılarak ayrıntılı şekilde incelenmiştir. Konunun kamu oyunun dikkatini çeken kişiler açısından özellik arz etmesi dolayısı ile bu kişiler açısından şeref ve haysiyetin ihlali ve yaşam alanlarının ihlali ayrı bir bölümde incelenmiştir. Konular hem Yargıtay içtihatları hem de Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemelerinin verdiği kararlarla somutlaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The introduction of Web 2.0 technology in the early 2000s opened up a new era of interaction over the Internet, inaugurating the medium of Social Media, which allowed readers to participate in published content. In this medium, everyone is a publisher and everyone is a reader. Social media that allows communication without time and space limitations is used by billions of people in the World and millions in Turkey intensively. On social media platforms such as Facebook, Twitter, Instagram and Linkedin, indivuals share their writings, photos, videos, voices, broadcast live from anywhere in the world and reach an unlimited number of audience. Thus, social media has become one of the most indispensable instruments of life as it includes many fields such as entertainment, shopping and education, rather than being a sole communication medium. The fact that social media touches every aspect of life has made social media the most violated right to personality. In this study, the most violated personality rights on social media- honor and dignity, name, photo, living space, freedoms, economic freedom and wealth, professional and commercial secrets, are examined in detail by applying the court practices. As the issue should be specifically analysed for the renowned characteristics in the public eye, violation of honor and dignity and violation of living spaces were examined for them in a seperate section. The discussions were embodied both by the Supreme Court's, Constitutional Court's and European Court of Human Rights's decisions.