Sosyal medyada kurumsal itibar yönetimi: Yeşilay
Corporate reputation management in social media: Yeşilay
  1. Tez No: 610728
  2. Yazar: ÇİĞDEM TENEKECİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP TAYFUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal İletişim, Kurumsal İtibar, Sosyal Medya, Corporate Communication, Corporate Reputation, Social Media
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kurumlar, halkla ilişkiler uygulamalarını yaparken günümüz koşullarında sadece geleneksel medyadan değil sosyal medya platformlarından da yaralanmaktadırlar. Sosyal medya platformlarında olmak, hedef kitleye ulaşmak için yeterli olmamaktadır. Çift yönlü simetrik iletişim uygulaması ile kurumlar hedef kitlelerine sosyal medya aracılığıyla ulaşabilmekte ve iletişimlerinde başarılı olmayı mümkün kılmaktadırlar. Dolayısıyla, kurumlar bu platformlarda kurumsal itibarlarını, gerçek hayatta olduğu gibi yönetmeye ihtiyaç duymaktadırlar. Kurumların, kurumsal itibarı etkileyen sosyal medya değişkenlerini kullanarak sosyal medya platformlarını yönetmeleri, kurumsal itibarlarının olumlu algılanmasını olanaklı kılmaktadır. Bu çalışma kapsamında, Yeşilay'ın kurumsal itibarını sosyal medyada nasıl yönettiğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel içerik analizi yöntem olarak belirlenmiştir. Öncelikle Mc Corkindale ve Di Staso'nün ortaya koymuş olduğu kurumsal itibarı etkileyen sosyal medya değişkenlerine uygun sorular hazırlanmıştır. Yeşilay'ın sosyal medyada Facebook ve Twitter resmi platformlarında yaptığı içerik paylaşımlarında bu soruların cevapları analiz edilmiş, hangi değişkene uygun içerik paylaşımı gerçekleştirdikleri saptanmıştır. Facebook ve Twitter platformlarında 1 Ocak 2015- 30 Haziran 2019 tarihleri arasında Yeşilay tarafından paylaşılan 903 içerik analiz edilmiştir. Yapılan incelemeler sonunda, Yeşilay'ın kurumsal itibarı etkileyen sosyal medya değişkenlerini nasıl kullandığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, kurumun sosyal medya platformlarında paylaştıkları içeriklerinde, kurumsal itibarı etkileyen sosyal medya değişkenlerinin sınırlı olması nedeniyle, Yeşilay'ın kurumsal itibarını sosyal medyada yönetiminde tam başarılı olamadığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Corporations are using not only traditional media but also social media platforms while making their public relations under today's conditions. Being in social media platforms is not enough to reach the target group. Corporations with two-way symmetrical communication practice have access to their target groups by means of social media and making possible to be successful in their communication. Hence, the corporations need to manage their corporate reputations in these platforms as in real life. Managing the social media platforms by using social media variables, which affect the corporate reputation, enables corporate reputation of the corporations to be perceived as affirmative. Within this study, it is aimed to analyze how Yeşilay manages its corporate reputation in social media. Qualitative content analysis is determined as method in the research. Questions are arranged in accordance with the social media variables, revealed primarily by Mc Corkindale and Di Staso, which affect the corporate reputation. Answers of these questions are analyzed in the content sharing of Yeşilay in official Facebook and Twitter platforms in social media, and it is determined that they carried out the content sharing relevant with which variable. 903 contents, which are shared by Yeşilay between the dates of 1 January 2015 and 30 July 2019 on Facebook and Twitter platforms, are analyzed. At the turn of the research, it is stated that how Yeşilay used the social media variables that affect the corporate reputation. As a result, it is revealed that Yeşilay is not successful in management of its corporate reputation in social media because of the social media variables that affect the corporate reputation are limited in its contents shared in social media platforms.