Matematik öğretmenlerinin matematiksel modelleme etkinliklerinde karşılaştıkları güçlükler
Difficulties faced by math teachers in mathematical modeling activities
  1. Tez No: 622999
  2. Yazar: TUĞBA EKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NEDRET ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Model, Modelleme, Matematiksel model, Matematiksel modelleme, Model, Modeling, Mathematical Model, Mathematical Modelling
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu araştırma ilköğretim matematik öğretmenlerinin model oluşturma etkinlikleri yardımıyla model oluşturma süreçlerinde karşılaştıkları engelleri veya güçlükleri belirleyerek sebeplerini ortaya çıkartmayı amaçlamıştır. Araştırma Akdeniz bölgesinde bir devlet üniversitesinin Eğitim Bilimleri Enstitüsü Matematik Eğitimi bölümünde yüksek lisans yapmakta olan matematik öğretmenlerine uygulanmıştır. Dokuz öğretmene ayrı ayrı dört hafta süreyle matematiksel modelleme ve iki farklı matematiksel model oluşturma etkinlikleri grup çalışması şeklinde uygulanarak ön çalışma süreci gerçekleştirilmiştir. Ön çalışmanın ardından çalışmada yer alacak üç öğretmenle yapılan grup odaklı görüşmeler sonunda toplanan veriler nitel araştırma teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Oluşturulan gruba 'Tiyatro Problemi' verilerek üzerinde çalışılması istenildi ve bu süreç video ile kayıt altına alındı. Matematik öğretmenlerinin Tiyatro Probleminde model oluşturma sürecinde geliştirdikleri matematiksel düşünceler Blum ve Feri (2009)'nin modelleme sürecine göre incelenerek analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar matematik öğretmenlerinin model oluşturma etkinliklerinde başarı ile çalışabildikleri ve etkinlikler sayesinde matematiksel düşüncelerini geliştirebildiklerini gösterirken diğer taraftan modelleme sürecinde bazı güçlükler yaşadıklarını bunu yaptığımız görüşme formunda dile getirdikleri saptanmıştır. Matematik öğretmenleri modellemenin klasik soru çözmenin dışında değişik bakış açıları gerektirdiği için bu sürecin eğlenceli ve yararlı olduğunu, matematiğin günlük hayatta öneminin modelleme soruları ile farkındalığının artacağını belirttikleri görülmüştür. Çalışmanın sonucunda eğitim fakültelerinde öğretmen yetiştiren uzmanlara, matematik dersinin programını hazırlayan uzmanlara ve matematik derslerinde modellemeyi kullanacak ve kullanmakta olan öğretmenlere yönelik öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aimed to determine the obstacles or difficulties encountered in the process of modeling with the help of model building activities of primary school math teacher and find out the reasons. The research has been applied to mathematics teachers who are doing master's degree in mathematics educaation deparment in educatiınal sciences of a university in Meditterranean Region. Preliminary study process was carried out by applying nine teachers separately for four weeks in mathematical modeling activities and two different mathematical modeling activities in the form of group work. After the preliminary study the datas gathered at the end of group-oriented interviews with three teachers who will take part in the study were analyzed using qualitative research techniques. The group was asked to work on it by giving 'Theatrical Problem' and this process was recarded with video. The mathemetical ideas developed. The mathematicl ideas developed in Theatrical Problem werw analyzed according to the modeling process of Blum and Ferri (2009). The result of the study showed that math teachers were able to work successfuly in model building activities and that they could develop their mathematical ideas thorough the activities, on the other hand, they had some difficulties in the modeling process and expressed this in the interview form we did. Math teachers stated that this process is fun and useful because modeling reques diffirent perspectives other than solving classicc Daily life will increase with the awareness of modelig questions. At the end of the study suggestions were given to the experts who are educating teachers in the faculties of education, the experts preparing the cirriculum of the mathematics course and teachers who would use and use the modeling in the in the mathemattics course.