Anadolu öğretmen liselerinde okutulan zorunlu meslek dersleri programlarının öğrencileri öğretmenliğe yöneltmedeki etkisi
Effects of compulsory proffessional courses curriculum that are taught at Anatolian teacher high school students on their orinentation to teaching
  1. Tez No: 62301
  2. Yazar: SEMA İSMAİLOĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜRÜVVET BİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zorunlu Meslek Dersleri Programları, Öğretmenliğe Yöneltme, Compulsory Proffessional Courses Curriculum, Oriented To Be Teaching. Ill
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET ANADOLU Ö?RETMEN LİSELERİNDE OKUTULAN ZORUNLU MESLEK DERSLERİ PROGRAMLARININ Ö?RENCİLERİ Ö?RETMENLİ?E YÖNELTMEDEKİ ETKİSİ ISMAİLO?ULLARI, Sema Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı : Prof. Dr. Mürüvvet BİLEN Şubat, 1998, 96 sayfa Bu araştırmada, Anadolu öğretmen Liselerinde okutulan zorunlu meslek dersleri programlarının, öğrencileri öğretmenliğe yöneltmedeki etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemi, 1996 - 1997 öğretim yılında Bolu Ve Düzce Anadolu öğretmen Liselerinde okumakta olan 70 hazırlık, 60 son sınıf olmak üzere toplam 130 öğrenciden oluşmuştur. Araştırmanın problemine ilişkin veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen anketle elde edilmiştir. IVAraştırma verileri, SPSS programında çözümlenmiş, frekans, yüzde, ortalama ve T testi gibi istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Anadolu Öğretmen Lisesinde okuyan son sınıf öğrencilerinin çoğunluğunun, okula başlarken öğretmen olmayı düşünmedikleri, ancak zamanla kararlarını değiştirdikleri ve bu karar değişikliğinde meslek derslerinin de etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. Öğrenciler, öğretmenliğin saygın bir meslek oluşu ve insana olan sevgilerinin bu mesleği tercih etmelerinde rol oynadığını düşünmektedirler. Anadolu öğretmen Lisesi öğrencilerini, öğretmenliğe yöneltmede zorunlu meslek derslerinin hedefleri“etkili”, eğitim durumları“çok etkili”, değerlendirme ise“etkili”bulunmuştur. Son sınıf ve hazırlık sınıfları karşılaştırıldığında, Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencilerini öğretmenliğe yöneltmede, zorunlu meslek derslerinin hedef, eğitim durumu ve değerlendirmesinin etkililik derecesi son sınıflar lehine anlamlı bir farklılık yaratmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF COMPULSORY PROFFESSIQNAL COURSES CURRICULUM THAT ARE TAUGHT AT ANATOLIAN TEACHER HIGH SCHOOL STUDENTS ON THEIR ORINENTATION TO TEACHING İSMAİLO?ULLARI, Sema M.S., Department of Educational Sciences Thesis Adviser : Prof. Dr. Mürüvvet BİLEN February, 1998, 96 Page In this research, the effect of compulsory proffessional courses curriculum that are taught at Anatolian Teacher High School has been studied as far as the students' training as prospective teachers is concerned. The data of the research is consist of totaiy 130 students in 1996- 1997 school year Bolu and Düzce Anatolian Teacher High School, 70 preparation and 60 of the last year students.1- - - Data related to research problem is obtained by a questionnaire improved by the researcher. Collected data was analized by SPSS statistical program. Frequency, percentage, T-test, mean statistics methots were used at the analysis of the data.Most of the students don't think to be a teacher at the beginning of Anatolian Teacher High School, but later, they have changed their decisions, it's found that this change is due to the compulsojy proffesional courses. Students state that they prefer teaching because they love human and this is a respectful profession. It is found that the objectives of compulsory professional courses at Anatolian Teacher High School is“effective”, teaching and learning stuation is“the most effective”and evaluation is“effective”on Anatoliaon Teacher High School students. When we compare the last year and preperation students of Anatolian Teacher High School, the effectiveness of compulsory prefessional courses' objectives, teaching and learning stuation and evaluation, degree of effectiveness gives significant difference in favour of last year students.