İlköğretim okulu yöneticilerinin etkililik düzeyleri
The Effectivenes of the principals of primary education institutions
- Tez No: 62302
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TALİP CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yönetici etkililiği ıı, The effectiveness of principals
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
ÖZET İLKÖ?RETİM OKULU YÖNETİCİLERİNİN ETKİLİLİ?İ Yenipınar, ŞENYURT Yüksek Lisans Tezi Eğitim Bilimleri Bölümü ^ Tez Danışmam: Yrd. Doç. Dr. Talip CAN Ağustos - 1998, XV + 171 sayfa Bu araştırmanın -amacı, ilköğretim okulu yöneticilerin etkililiği konusunda teknik, insana ilişkin ve kavramsal beceriler boyutlarında, yönetici ve öğretmenlerin algılarım saptayarak, yöneticilerin etkililik düzeylerini belirlemek; yorumlamak ve önerilerde bulunmaktır. Araştırma verileri, tesadüfi örneklem yoluyla seçilmiş 34 ilköğretim okulu yöneticisi ve tabakalama örneklem yöntemiyle seçilmiş 202 öğretmenden, Washington Müdür Değerlendirme Envanteriyle toplanmışta. Toplanan verilere yüzde, frekans, aritmetik ortalama, t-testi, tek yönlü varyans analizi ve tukey testi uygulanarak analiz edilmiştir. Araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: 1. İlköğretim okulu yöneticileri teknik, insana ilişkin ve kavramsal beceriler boyutlarında“çoğunlukla”etkilidirler. 2. İlköğretim okulu yöneticilerinin etkililiği konusunda teknik, insana ilişkin ve kavramsal beceriler boyutlarında yönetici ve öğretmenler farklı algılara sahiptirler. 3. İlköğretim okulu yöneticilerinin etkililiği konusunda yönetici algıları arasında yaş, kıdem ve öğrenim durumuna göre anlamlı bir fark bulunmamaktadır. 4. İlköğretim okulu yöneticilerinin etkililiği konusunda öğretmen algılan arasında cinsiyete göre anlamlı bir fark çıkmazken; yaş, kıdem ve öğrenim durumuna göre öğretmen algıları arasında anlamlı farklar olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTIVENESS OF THE PRINCIPALS OF PRIMARY EDUCATION INSTITUTIONS Yenipınar, ŞENYURT MA THESIS Department Of Educational Sciences Consultant: Asst. Yrd. Doç. Dr. Talip CAN JULY- 1998, XV+171Ps. The purpose of this study is to describe, discuss and make suggestions about the effectiveness level of the principals investigating the perceptions of both teachers of principals on principals, effectiveness in terms of technical, personal and conceptual skills. Data were gatheret by Washington Principal Evaluation Form applied 34 primary education principals and 202 teachers selected by a random sampling. Data were analyzed by the methods of frequency distributions mean, t-Test, one way variance analyses and Tukey Test. The following results were found: 1. The principals of primary education are“often”effective in terms of technical, personal and conceptual skills. 2. The principals and teachers have different perceptions about the effectiveness of principals in term of technical, personal and conceptual skills. 3. There isn't big difference between the perceptions of principals about their effectiveness considering their age, experience and education level. 4. Althought there isn't significant difference between the perceptions of teachers about principals, effectiveness considering their sex: it is found that there is significant difference considering their age, experience and education level.