Ortaöğretime geçiş sistemi
Transition to secondary school
  1. Tez No: 623011
  2. Yazar: BİRCE PURA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim, sınavlar, ortaöğretime geçiş, eğitim sistemi, OKS, SBS, TEOG, LGS, Secondary education, exams, transition to secondary education, education system, OKS, SBS, TEOG, LGS
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bilimin hızlı ilerlemesi ve bilgiye erişim kolaylığı teknolojik gelişmeyi hızlandırmıştır. Bu durum ülkemizde olduğu gibi gelişmekte olan ülkelerde de yeni iş alanları yaratmış ve kalifiye işgücüne olan ihtiyacı arttırmıştır. Ekonomi, sanat, teknoloji ve eğitim gibi birçok alanda kısa sürede gelişme, eğitimli bir iş gücüne bağlıdır. Bunu başarmak zaman alan karmaşık bir süreçtir. Sorunları en aza indirmenin önemli bir yolu ve bu süreçte kaybedilen zaman, birçok alanda eğitimli, yetenekli ve eğitimli bir iş gücünüz varsa mümkündür. Bunu başarmanın yolu kesinlikle eğitimdir. İyi planlanmış ve nitelikli bir program sayesinde ülke vatandaşları için iyi bir eğitim öncelikle mümkündür. Bu süreçte yaşanacak sıkıntıları ve kaybedilecek zamanı en aza indirmenin önemli bir yolu ise birçok alanda yetişmiş, bilgiyi kullanabilen nitelikli ve eğitimli insan gücüyle mümkün olabilir. Bunu sağlamanın yolunun da eğitimden geçtiği muhakkaktır. Bu çalışmanın amacı ortaöğretime geçiş sistemlerinin incelenmesi, ortaöğretime geçişler ilgili yapılan çalışmaların derlenerek yorumlanması ve güncel sınav sistemi ile ilgili öğretmen görüşlerinin alınmasıdır. Çalışma kapsamında, ortaöğretime geçiş sistemine ilişkin ayrıntılı planlama yapılması, herkesi ilgilendirmesi nedeniyle bu planlamanın kamuoyu ile paylaşılması, sistemde yapılacak köklü değişikliklerin tedrici bir şekilde uygulanması, sürece dayalı ölçme sisteminin uygulanması ve merkezi sınav yönteminin uygulanması halinde merkezi sınav ile müfredat arasındaki uyumsuzlukların giderilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Buna ek 2004 yılından itibaren uygulanan sınavlardan araştırma sonuçlarına göre, Seviye Belirleme Sınavı (SBS)'nın, başarının sonucunu değil, sürecini ölçmesi ve izleme ve değerlendirme özelliği ile eğitim sistemimizin profilini çıkarması açısından en uygun ortaöğretime geçiş sistemi olduğu sonucuna varılmıştır.“Kendi okulunda sınava girme”ve“mazeret sınavı”gibi uygulamaların eksik taraflarının giderilerek tekrar uygulamaya konulması, ayrıca adrese dayalı kayıt sisteminin eksiklikleri giderilerek uygulamaya ilişkin sorunların düzeltilmesi ve niteliksiz olarak nitelendirilen okulların niteliklerinin arttırılması önerilmiştir. Çalışmada ortaöğretime geçiş sistemi detaylı bir şekilde incelenmiş ve eğitime olan etkileri detaylandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid progress of science and the ease of access to information has accelerated technological development. This situation has created new jobs in developing countries as well as in our country and increased the need for qualified labor force. The rapid development in many fields such as economy, art, technology and education depends on a trained workforce. Achieving this is a time-consuming complex process. An important way to minimize problems and the time lost in this process is possible if you have a skilled, trained and trained workforce in many areas. Education is the way to achieve this. Thanks to a well-planned and qualified program, good education is primarily possible for the citizens of the country. An important way to minimize the troubles and time to be lost in this process is possible with qualified and educated manpower trained in many fields. The way to achieve this is definitely through education. In this study, the transition system to secondary education is examined in detail and its effects on education are detailed. Within the framework of this study, it is concluded that it is necessary to make detailed planning for the transition system to secondary education, share the planning with public as it concerns everyone, execute the fundamental changes on system gradually, and remove inharmoniousness between central exam and curriculumin case of appliying central exam method. In addition to this, based on the transition exams applied since 2004, it has been concluded that the“Elementary School Proficiency Exam”(SBS) is the most appropriate transition system to secondary education in terms of measuring the process of success, not its result and also its monitoring and evaluation feature on profiling our education system in detail. Furthermore, reapplying practices such as“entering exam in his/her own school”and“excuse exam”, solving problems concerning the application of address-based population registration system, and increasing the qualifications of“unqualified”schools are suggested.