Zamanın fonksiyonlarına göre giyimde imgenin anlamlandırılması
Interpretation of image in clothing according to the time functions
- Tez No: 623020
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENAY ALSAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İmge, Zaman Kavramı, İzlenimcilik akımı, Görsel, Göstergebilim, Görsel Algı, Yaratıcı Görme, Giyimde Katmansallık, Giyimde Şeffaflık, Image, Time Concept, Impressionism, Visual, Semiotics, Visual Perception, Creative Vision, Layers in Clothing, Transparency in Clothing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
İmge, an, zaman ve izlenimcilik kavramlarının etkisiyle geliştirilen tasarım süreçleri, yüzey ve giyim tasarımı deneyimleriyle anlamlandırılarak, yaratıcılığa kattığı tanımlar ve ifadelerle esin kaynağı haline getirilmiştir. İmgeler insan bedeni üzerinde tasarım önerileriyle düşünüldüğünde temel sanat eğitimi bileşenleri kapsamında ele alınan katmansallık ve saydamlık nitelikleriyle incelenmiştir. Tasarım sürecinin ana karakterleri olarak imge ve giyim kavramlarının birlikteliğine yönelimler gerçekleştirilmiştir. İmge ve giyim kavramlarının birliktelikleri görsel anlamlandırmalarla incelenirken, teknolojiyle gelişim gösteren materyallere karşı duyarlı bir tutum sergilenmiştir. Bu çalışmada; imgenin yüzey ve giyim tasarımıyla yansıtabileceklerinin, zaman bağlamında görsel algılama gibi yaratıcılık gerektiren nitelikler ve deneyimlerin katmansal birikimiyle sınırsız potansiyele erişebileceği savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Designing processes developed through the effect of the concepts of image, moment, time and impressionism have been turned into a source of inspiration with the definitions and expressions it contributed to creativity, by interpreting with the surface and clothing design experiences. The images have been examined with the qualifications of stratal and transparency handled within the basic art education components in case they are considered with the design suggestions on human body. It has been oriented on the togetherness of the concepts of image and clothing as the main characters of the design process. While the togetherness of the concepts of image and clothing is interpreted through the visual interpretations, a sensitive attitude has been adopted against the materials progressing with technology. It has been defended in this study, those which can be reflected through the surface and clothing design may reach an unlimited potentiality with the lamellar background of the qualifications and experiences requiring creativity like visual perception within the context of time.