Mesnevi'nin 1. defterindeki insan haklarının veda hutbesi açısından değerlendirilmesi
The evaluation of human rights in first book of the Masnavi according to the farewell sermon
  1. Tez No: 623022
  2. Yazar: LEYLÂ BETÜL KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TEMİZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mevlâna, Mesnevi, insan hakları, hak, hukuk, Veda Hutbesi, Mevlâna, Masnavi, human rights, rights, law, Farewell Sermon
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevîlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevilik Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
“Mesnevi'nin 1. Defteri'ndeki İnsan Haklarının Veda Hutbesi Açısından Değerlendirilmesi”konulu tez çalışması giriş, üç bölüm ve sonuçtan ibarettir. Giriş kısmında; tezin yazılma amacı, izlenen yöntem ve belli başlı bazı kaynaklar hakkında bilgi yer alır. Birinci bölümde kısaca hak ve insan hakları kavramlarının tanımları yer almaktadır. Veda Hutbesi'nde yer alan insan hakları başlıklarının, İslam'ın kaynakları açısından özet bilgilerine yer verilmektedir. İkinci bölümde Veda Hutbesi'nin mevcut kaynaklardaki metinleri ve Veda Hutbesi'nde geçen insan haklarının günümüz haklarından hangileriyle bağlantılı olduklarına dair tespitler mevcuttur. Üçüncü bölümde Mesnevi'nin 1. Defteri'ndeki bazı hikâye ve beyitlerindeki insan haklarının Veda Hutbesi açısından tespiti vardır. Sonuç kısmında konu ile ilgili genel değerlendirilmeler yer alır.
Özet (Çeviri)
The thesis titled Evaluation of Human Rights in First Book of the“Masnavi”according to the Farewell Sermon. The content consist of introduction, three chapters and conclusion. In the introduction part: an information about the purpose of writing this thesis, the method followed and the main sources are included. In the first chapter: the concepts of rights and human rights are briefly defined. A special information about the human rights mentioned in the Farewell Sermon according to the sources of Islam. In the second chapter: the texts of the Farewell Sermon from the available sources, an identification of the human rights mentioned in the Farewell Sermon and their relation to the legal rights of today. In the third chapter: an identification of human rights, according to the Farewell Sermon, in the stories and in some couplets of the First Book of“Masnavi”. In the conclusion: general evaluations related to the subject are presented.