Zihinsel yetersizliği olan çocuklarda pineal gland volümünün değerlendirilmesi
Evaluation of pineal gland volume in children withintellectual disability
  1. Tez No: 623083
  2. Yazar: ASİYE ARICI GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ALTUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel Yetersizlik, Pineal Gland Volümü, Beyin MR, Çocuk, Ergen, Intellectual Disability, Pineal Gland Volume, Brain MR, Child, Adolescent
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş: Çalışmalarda şizofreni, uyku ve duygudurum bozuklukları, depresyon gibi psikiyatrik hastalıklarda, melatonin salgılayan ve uyku ve sirkadiyen ritm ile ilişkili olduğu bilinen pineal gland (PG)'ın volümünde değişikliklerin olduğu bildirilmiştir. Bizim bilgilerimize göre ilk kez yapılacak olan bu çalışmada zihinsel yetersizliği (ZY) olan çocuklarda PG volumünün (PGV) değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyel Metot: Çalışmaya Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi ve Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi polikliniğine başvuran 6-12 yaş, DSM-5'e göre hafif ve orta derecede ZY'li 40 çocuk ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 40 sağlıklı çocuk dahil edilmiştir. Çalışma multisentrik ve retrospektif dosya taraması şeklinde yapılmıştır. ZY'li olan çocukların sosyodemografik özellikleri ve etiyolojisine yönelik rutin olarak yapılan tetkiklerden biri olan beyin manyetik rezonans (MR) görüntülemesi ile PGV'ü incelenmiştir. Bulgular: Ortalama yaş hasta grubunda 9,13±1,94, kontrol grubunda 9,78±1,80'di. Yaş ve cinsiyet açısından iki grup benzerdi (p>0.05). PGV hasta grubunda ortalama 76,29±34,47 mm3 iken (ortanca=78,05mm3), kontrol grubunda 64,41±38,42 mm3'di (ortanca=50,55mm3). Hasta grubunda PGV, kontrol grubuna göre anlamlı şekilde daha büyüktü (p=0,023). Ancak hafif ve orta düzey ZY arasında istatiktiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Sadece hasta grubunda WISC-R performans puanı ile toplam PGV arasında orta düzeyde ve pozitif yönde korelasyon mevcuttu (p=0,049 ve r=0,313). Tartışma ve sonuç: PG'nin fizyolojik olarak uykuyu tetikleme, günlük vücut ritmini düzenlemeye katkı sağlama, cinsel duyguları arttırma, immün sistemi düzenleme, antioksidan-antikanser etki oluşturma, enfeksiyonlara karşı koruma, gastrointestinal sistemin düzenlenmesine katkıda bulunma, duygudurumu düzenleyip ruhsal durumumuzu iyileştirme ve yaşamı süresinin artmasına katkıda bulunma gibi görevleri olduğu bilinmektedir. Bazı psikiyatrik bozuklukların, nedeni tam olarak açıklanamasa da PGV ile ilişkili olabileceği düşünülmüştür. Bu çalışmalarda PGV'nin azaldığı ve/veya değişmediği şeklinde farklı sonuçlar bildirilmiştir. Çalışmamızda ise ZY'li çocuklarda, sağlıklı çocuklara göre PGV'de artış olduğu tespit edilmiştir. Bu durumun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bu konuda prospektif, çok sayıda olgunun değerlendirildiği çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Studies have reported changes in volume of pineal gland (PG) which releases melatonin and is known to be associated with sleep and circadian rhythm in some psychiatric disorders as schizophrenia, sleep and mood disorders, major depression. Within our knowledge, this is the first study evaluating pineal gland volume (PGV) on children with intellectual disability (ID). Materials and methods: This study included 40 6-12 years-old children who applied to child psychiatry outpatient clinics of Kahramanmaras Sutcu Imam University and child psychiatry and child neurology outpatient clinics of Cukurova University Medical Faculties with mild to moderate ID according to DSM-V and 40 age- and sex-matched controls. Study was conducted as multicentric and retrospective. We evaluated sociodemographic characteristics and PGV on magnetic resonance imaging (MRI). Findings: The mean age was 9,13 ± 1,94 and 9,78 ± 1,80 in patient and control group, respectively. The two groups were similar for age and sex (p> 0.05). The mean PGV was 76.29 ± 34.47 mm3 (median=78.05mm3) in patient group and 64.41 ± 38.42 mm3 (median=50.55mm3) in control group. PGV of patient group was significantly larger than controls (p=0.023). However, there was no statistically significant difference between mild and moderate ID. There was a moderate and positive correlation between WISC-R performance score and PGV (p=0.049 and r=0.313) only in patient group. Discussion and conclusion: PG is known for its effect on sleep, sexual desires, immune system, antioxidant/anticancer effects, protection against infections mental state, daily body rhythm, gastrointestinal system and life expectancy. Some psychiatric disorders are thought to be associated with PGV and different results as decreases and does not change of PGV were reported. In our study, we found that PGV was increased in children with ID than controls. The exact cause of this condition is not known. Prospective studies with larger samples are needed to evaluate this matter.