Eğitim fakültesi mezunu olmayan ilköğretim okulu öğretmenlerinin mesleki yeterlilikleri
Vocational qualifications of primary school teachers who are not graduates of faculty of education
  1. Tez No: 62310
  2. Yazar: FARUK EFE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜRÜVVET BİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teachers who are not graduate of faculty of education, vocational guality
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Program Geliştirme ve Öğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Araştırmanın amacı; Eğitim fakültesi mezunu olmayan ilköğretim okulu öğretmenlerinin mesleki yeterliklerine ilişkin“eğitim etkinliklerinin planlanmasında”müfettiş, yönetici, sınıf öğretmeni ve kendi görüşlerini saptayarak yorumlamak ve bundan sonra yapılacak araştırmalar için önerilerde bulunmaktır. Bu amaca ulaşabilmek için geliştirilmiş olan anket, Bolu ili merkez ve merkeze bağlı ilçelerde görev yapan 35 ilköğretim müfettişi, eğitim fakültesi mezunu olmayan öğretmenlerin görev yaptığı ilköğretim okullarındaki 39 yönetici, 59 sınıf öğretmeni ve 177 eğitim fakültesi mezunu olmayan öğretmene uygulanmıştır. Toplanan verilerin frekans, yüzde, aritmetik ortalaması alınarak; t- testi, tek yönlü varyans analizi ve turkey testi uygulanmıştır. Analizler,“SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for MS Windows”paket programından yararlanılarak yapılmıştır. IllVerilerin analizlerinden ortaya çıkan sonuçlar şu şekilde özetlenebilir: 1. Eğitim fakültesi mezunu olmayan öğretmenlerin“eğitim etkinliklerinin planlanmasına ait davranışları müfettiş, yönetici ve sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre ”Ara sıra“ gerçekleştirdiği belirlenmiştir. 2. Eğitim fakültesi mezunu olmayan öğretmenlerin kendilerini ”eğitim etkinliklerinin planlanması“ yönünden ”Çoğunlukla“ başarılı buldukları kanısına varılmıştır. 3. Eğitim fakültesi mezunu olmayan öğretmenlerin ”eğitim etkinliklerinin planlanmasına ilişkin; müfettiş, yönetici ve sınıf öğretmenlerinin görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmadığı, aynı görüşe sahip oldukları görülmüştür. 4. Eğitim fakültesi mezunu olmayan öğretmenleri ile diğer denek gruplarının (müfettiş, yönetici ve sınıf öğretmenleri) görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Anahtar Kelime: Eğitim fakültesi mezunu olmayan öğretmenler: mesleki yeterlik. iv
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine and discuss the perceptions of teachers who are not graduate of faculty of education, elementary school inspectors, principals and teachers on the“planning of educational activities”related to their vocational quality. The questionnaire developed for this purpose has been conducted on 35 elementary school inspectors, 39 principals who direct the schools of which teachers are not graduate of faculty of education, 59 elementary school teachers and 177 teachers who are not graduate of faculty of education. Finding out the frequencies, percentage and arithmetical average of the data gathered, we applied t - test, single- wayet variance analysis. Analyses were made by using a package program“SPSS”(Statistical Package for Social Sciences). As a result of the analyses of data, the findings can be summarized as follows: 1. It has been found that elementary school inspectors principals and teachers think that teachers who are not graduate of faculty of education“occasionally”show the performances related to“the planning of the educational activities”.2. It has been understood that teachers who are not graduate of faculty of education see themselves“quite”successful in“planning the educational activities”. 3. It has been seen that there isn't a meaningful discrimination on the planning of educational activities between the perceptions of inspectors, principals and teachers and those of teachers who are not graduate of faculty of education and they have the same opinion. 4. A meaningful discrimination has been found betwen the perceptions of those teachers who are not graduate of faculty of education and other subjects (inspectors, administrators and teachers).