Characterization of somatic metaphase chromosomes in bottle gourd (lagenaria siceraria).
Sukabağı (lagenaria siceraria) somatic metafaz kromozomlarının karakterizasyonu
- Tez No: 623124
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. AHMET LATİF TEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: sitogenetik markerler, rDNA, FISH, sub-telomerik, genom yapısı, cytogenetic markers, rDNA, FISH, sub-telomeric, genome structure
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilimleri ve Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kromozom yapısı temelinde, sitogenetik çalışmalar türlerin genomik ve genetik özellikleri hakkında önemli bir anlayış sağlar ve türlerin ve yetiştirme programlarının tanınmasında kritik bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada, AT açısından zengin ve GC açısından zengin bölgeleri ve farklı mitotik aşamalarda nükleolar düzenleyici bölgeleri (NOR) tespit etmek için CMA3/DAPI ve gümüş nitrat boyaması (bantlama yöntemleri) kullanılmıştır. Kromozom çalışması için ribozomal genler (rDNA'lar) önemli sitogenetik belirteçlerdir. Bu araştırmanın temel amacı, su kabağının metafaz kromozomları üzerinde ribozomal genlerin (rDNA'lar) 45S ve 5S sayılarını ve yerlerini FISH kullanarak bulmak olmuştur. Sonuçlar, interfazda 45S sinyalinin, profazda, subtelomerik fazda veya terminal bölgedeki metafaz kromozomlarında sırasıyla 4, 4 ve 2 adet , sinyalin bulunduğunu göstermektedir. Metafaz kromozomlarının sub-telomerik veya terminal bölgesinde 5S'in varlığı kayıd edilmiştir. Bu sonuçlar, cucurbitaceae türleri arasındaki kromozom yapısı, genom yapısı ve filogenetik ilişkiler hakkında önemli bilgiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
On the basis of chromosome structure, cytogenetic studies provide an important understanding of the genomic and genetic features of the species and play a critical role in the recognition of species and breeding programs. To detect the AT-rich and GC-rich regions as well as nucleolar organizer regions (NORs) on the different mitotic stages CMA3/DAPI and silver nitrate staining (banding methods) were used. For the chromosome study, ribosomal genes (rDNAs) are important cytogenetic markers. The main aim of this research was to find numbers and locations of ribosomal genes (rDNAs) 45S and 5S on metaphase chromosomes of bottle gourd by using FISH. The results showed that there were 4 numbers of signals of 45S were present in interphase, 4 numbers of signals of 45S in prophase, 4 numbers of signals of 45S on metaphase chromosomes at the subtelomeric or terminal region and 2 signals of 5S were present at the sub-telomeric or a terminal region of metaphase chromosomes. These results will provide important knowledge about chromosome structure, genome structure and phylogenetic relationships in Cucurbitaceae species.