Collective memory and media: The case of missing persons issues in Cyprus
- Tez No: 623134
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇİĞDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıslı Türk medyası, kolektif bellek, kayıp şahıslar, Kayıp Şahıslar Komitesi, Turkish-Cypriot media, collective memory, missing persons issues, Committee of Missing Persons
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışma Kuzey Kıbrıs'ta kayıp şahıslar bağlamında 'Kolektif Bellek' oluşumunu medya üzerinden irdelemeyi amaçlamaktadır. Kıbrıs süregelen siyasi belirsizlik ve tarihsel durumu nedeniyle kolektif bellek ile ilgili konuları araştırmak için önemli bir zemin oluşturmaktadır. Kıbrıs sorunun ve yaşanan insani sorunların çok uzak geçmişe gitmiyor olmasıyla birlikte Kıbrıs genelinde kolektif bellek ve medya konularını ele alan kapsamlı bir çalışmanın olmayışı bu çalışmanın önemini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda kolektif bellek literatüründen yola çıkarak, bellek, kolektif bellek, kolektif hatırlama ve kolektif unutma türleri ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Bu bilgiler ışığında 1 Ocak 2010'dan 31 Aralık 2016 tarihine kadar kayıp şahıslar, kayıp yakınları, Kayıp Şahıslar Komitesi, toplu mezarlar, kayıp şehit anahtar kelimeleri ve KKTC ve Rum Basını kategorileri kullanılarak elde edilen 941 haber belirli kriterler ışığında kodlandı. Sonuçlar TAK tarafından servis edilen kayıp şahıslar ile ilgili haberlerin tonlarında zamansal değişiklikler olduğunu gösterdi. Mevcut bulgularda, Kayıp Şahıslar Komitesi ile ilgili haberlerde nötr tonlar öne çıkmaktadır. Diğer bir önemli sonuç ise kolektif belleğin şekillenmesinde sosyal çevre faktörünü ön plana çıkarmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın verilerine göre seminer, toplantı ve konferans içerikli haberlerin sayıca üstünlüğü ortaya çıkmaktadır. Bu sonuçlar ışığında sosyal çevre aynı zamanda haberlerin tonlarını ve medya tarafından nasıl yapılandırıldığını da belirleyen bir faktör olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study is to explore the conceptual development of collective memory of missing persons issues in the Turkish News Agency Cyprus (TAK) from 1st of January 2010 to 31st of December 2016. Cyprus presents a unique opportunity for the investigation of collective memory and related issues due to its vibrant and unresolved political and historical milieu. Currently, there is no comprehensive study that incorporates the conceptual development of collective memory through media studies for the humanitarian issues of the Cyprus Conflict. In total, 941 news items from 1st of January 2010 to 31st of December 2016 were coded with regard to collective memory categories, conflict frames and main topics of news coverage about the Missing Persons Issues (MPI). In order to provide a conceptual definition of collective memory, the types of memories, collective remembering and collective forgetting were elaborated in the literature review. The current data suggeststhat issues related to the MPI have an impact on the tone of the news items reported over time by TAK. During the chosen period, as a key word Committee of Missing Persons has got the highest number among the news items with higher neutral tones. The analysis of social frameworks suggests that the seminars, meeting and conferences were unique due to TAK adopting an official information provider role.