Egzersiz kapasitesini etkileyebilecek hastaliği bulunmayan erişkin bireylerde 6 dakika yürüme testi ve kalp hızı toparlanma zamanının referans değerlerinin belirlenmesi
Determination of reference values of 6-minute walk test and heart rate recovery time in adult individuals without disease affecting exercise capacity
- Tez No: 623167
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİYE SÜMEYYE GÜLLÜLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: 6 dakika yürüme testi, yürüme mesafesi, kalp toparlama zamanı, six minute walking test, walking distance, heart recovery rate
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
6 dakika yürüme testi (6DYT) submaksimal eforla yapılan, günlük yaşam aktivitelerini yansıtan fonksiyonel bir testtir. Ancak, ülkemizde kliniklerde kullanılabilecek 6DYT referans değerleri hakkındaki veriler sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı kardiyoloji polikliniğine başvuran sağlıklı bireylerde normal 6DYT mesafelerinin belirlenmesi, demografik, antropometrik ve kalp toparlama zamanı (KTZ) gibi faktörlerin 6DYT üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlandı. Çalışma 15/03/2019 ile 15/09/2019 tarihleri arasında kardiyoloji polikliniğine başvuran 2773 bireyden dışlanma kriterleri sonucunda geriye kalan 263 sağlıklı ve gönüllü birey ile gerçekleştirildi. Gönüllülerin demografik ve klinik verileri kaydedildi. Hemogram, açlık kan glukozu, lipid profili ve tiroid hormonları gibi tetkikler analizlere dahil edildi. Test öncesinde ve sonrasında, oksijen satürasyonu, Borg-dispne skalası, Borg-yorgunluk skalası, kalp hızı ve test sonrası kalp hızının başlangıca dönüş zamanı değerlendirildi. Ek olarak 6DYT ile kalp toparlama zamanı (KTZ) arasındaki ilişki değerlendirildi. Ortalama 6DYT mesafesi 526 ± 79 m (369-810 m aralığında) erkeklerde yürüme mesafesi 531 ± 95 m, kadınlarda 523 ± 70 m'ydi. Yürüme mesafesi yaş, vücut kitle indeksi, test sonrası Borg-dispne skoru, KTZ ve total kolesterol ile negatif yönde koreleydi. Ancak, yürüme mesafesi ile boy, sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, test öncesi O2 satürasyonu, test sonrası O2 satürasyonu, test öncesi kalp hızı , test sonrası kalp hızı, test sonrası Borg-yorgunluk skoru, hemoglobin seviyesi, kan glukoz seviyesi, TSH, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol ve trigliserid seviyesi arasında korelasyon izlenmedi. Sedanter yaşayan bireylerde yürüme mesafesi anlamlı derecede daha kısaydı. Çalışmamızda, kliniklerde kullanılabilecek 6DYT referans değerleri elde edilmiştir. Ek olarak, 6DYT mesafesine etkisi olabilecek demografik ve klinik faktörler belirlenmiştir. KTZ, 6DYT sırasında bireylerin değerlendirilmesinde kullanılabilecek yeni bir parametre olabilir.
Özet (Çeviri)
The six-minute walk test (6MWT) is a functional test conceptually performed in a submaximal effort, which has been proposed to reflect activities of daily living. . However, data on reference values of 6MWT that can be used in clinics are limited in our country. The aim of this study was to determine the normal 6MWT values in healthy individuals admitted to cardiology polyclinics and to investigate the influence of factors as demographics, anthropometrics, and heart recovery rate (HRR) on 6MWD. The study was conducted with remaining 263 healthy and volunteer individuals obtained after using exclusion criteria on 2773 individuals admitted to cardiology polyclinic between 03/15/2019 and 09/15/2019. Demographic and clinical data of participants were recorded. Hemogram, lipid profile and thyroid hormones were included in the analysis. Oxygen saturation, Borg-dyspnea scale, Borg-fatigue scale and heart rate were evaluated before and after 6MWT. Moreever, the relationship between heart recovery rate (HRR) and 6MWT distance was evaluated. Mean 6MWT distance was 526 ± 79 m (range 369-810 m). The walking distance was 531 ± 95 m for males and 523 ± 70 m for females. The walking distance in 6MWT was negatively correlated with age, body mass index, post-test Borg-dyspnea score, HRR and total cholesterol. However, height, sistolic blood pressure BP, diastolic blood pressure, pre-test O2 saturation, post-test O2 saturation, pre-test heart rate, post-test heart rate, post-test Borg-fatigue score, hemoglobin level, blood glucose level, TSH, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol and triglycerides were not correlated with walking distance. The walking distance was significantly shorter in participants within sedentary lifestyle. In our study, reference values of 6MWT which can be used in clinics were obtained. Moreover, demographic and clinical factors associated with 6MWT were identified. The HRR may be a new parameter that can be used to evaluate participants during 6MWT.