Nonfonksiyonel adrenal insidentalomali hastalarda yaşam tarzı ve antropometrik parametrelerin değerlendirilmesi
Evaluation of life style and anthropometric parameters inpatients with nonfunctional adrenal incidentalomas
  1. Tez No: 623225
  2. Yazar: ARZU NEVİN DAĞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEN AKALIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nonfonksiyonel adrenal insidentaloma, antropometrik ölçümler, vücut yağlanması
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Adrenal insidentalomalar, görüntüleme tekniklerininin daha çok kullanılır hale gelişi ve artan yaşla birlikte karşımıza daha sık çıkmaktadır ve bu kitlelere doğru yaklaşım önemlidir.Bu kitlelerin çoğunun nedeni belli değildir. Nonfonksiyonel adrenal insidentalomaların kardiyovasküller hastalık veya metabolik sendrom riskini attırıp arttırmadığı ya da bu hastalıklara sahip kişilerde daha sık görülüp görülmediği tartışma konusudur. Biz çalışmamızda, yaşam tarzı ve vücut yağlanmasının nonfonksiyonel adrenal insidentalomaların ortaya çıkışında etkisinin olup olmayacağını araştırmayı hedefledik. Çalışmamıza nonfonksiyonel adrenal insidentaloması olan 100 kişi alındı.Kontrol grubuna kronik hastalığı olmayan sağlıklı yaşları benzer 50 kişi alındı. Bu grupların fiziksel aktiviteleri, sigara kullanımları sorgulandı ve antropometrik ölçümleri yapıldı. Adrenal insidentalomalı hastalarda kadın hâkimiyeti gözlendi ve VKİ, bel çevresi, kalça çevresi, boyun çevresi, toplam vücut yağ yüzdeleri ve kütleleri ile sigara kullanımları sağlıklı gruba göre fazla bulundu. VKİ 'leri ve yaşları benzer hasta ve sağlıklı grup kıyaslandığında da hasta grubun bel çevresi ve yağ kütleleri fazla bulundu. Ayrıca kitle boyutu ile bel çevresi, VKİ, boyun çevresi arasında da anlamlı düzeyde pozitif ilişki tespit edildi. Elde edilen veriler nonfonksiyonel adrenal insidentalomalı hastalarda yağlanmanın daha fazla olduğunu gösterdi ve yağlanmanın insidentaloma oluşumunda etkili olabileceğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Adrenal incidentalomas appear more frequently with the increasing use of imaging techniques and increasing age and the correct approach to these masses is important.The cause of most of these masses is unclear. It is controversial whether nonfunctional adrenal incidentalomas increase the risk of cardiovascular disease or metabolic syndrome or are more common in people with these disease. In this study, we aimed to investigate whether lifestyle and body fat have an impact on the occurrence of nonfunctional adrenal incidentalomas. 100 patients with nonfunctional adrenal incidentaloma were included in the study.The control group consisted of 50 healthy subjects with similar ages. Physical activities and smoking of these groups were questioned and anthropometric measurements were performed. Female dominance was observed in patients with adrenal incidentaloma and BMI, waist circumference, hip circumference, neck circumference, total body fat percentages and masses and smoking were found to be higher than healthy group. When the BMI and age were similar, the waist circumference and fat masses of the patient group were found to be high. There was also a significant positive correlation between mass size and waist circumference, BMI and neck circumference. Obtained data showed that patients with non-functional adrenal incidentaloma had a higher rate of adiposity and suggested that excess fat might be effective in the formation of incidentaloma. KeyWords: Nonfunctional adrenal incidentaloma, anthropometric measurements, body fat