Nonfonksiyonel adrenal insidentalomalarda insülin direnci: Yeni inflamatuvar markerlar; Yeni ortalama trombosit hacmi, trombosit dağılım genişliği, nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı ve insülin direnci ile ilişkisini değerlendirme
Insulin resistance in nonfunctioning adrenal incidentalomas: New inflammatory markers; to investigate the relationship of mean platelet volume, platelet distribution width, neutrophil/ lymphocyte ratio, platelet/ lymphocyte ratio
- Tez No: 505519
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY ARIKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adrenal insidentaloma, insülin direnci, MPV, Adrenal incidentaloma, insulin resistance, MPV
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Nonfonksiyonel adrenal insidentalomalarda insülin direnci: Yeni inflamatuvar markerlar; Yeni ortalama trombosit hacmi, trombosit dağılım genişliği, nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı ve insülin direnci ile ilişkisini değerlendirme, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Kırıkkale, 2018. Amaç: Son dönemlerde, adrenal insidentaloma saptanma sıklığının artması ve anılan kitlelerin henüz rutin metotlarla ölçülemeyen bazı aktif hormon metabolitleri salgıladığına dair ciddi kuşkular olması sebebiyle bu çalışmada fonksiyon göstermediği düşünülen adenomlarda inflamatuvar belirteçler ve insülin direnciyle ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmaya Ocak 2014-Ocak 2017 tarihleri arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniğine başvuran ve yapılan tetkikler sonucunda nonfonksiyonel adrenal insidentaloma tanısı konan 60 hasta ve Ocak 2014-Ocak 2017 tarihleri arasında Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Gastroenteroloji, Acil Tıp ve Üroloji polikliniklerine başvuran, herhangi bir nedenle çekilen üst abdomen BT'de adrenal kitlesi olmayan ve herhangi bir patolojiye rastlanmayan 60 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Çalışmada kullanılacak tetkikler ve bilgiler hastane sisteminden kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda nonfonksiyonel adrenal insidentalomalı hastalarla sağlıklı kontrol grubu karşılaştırıldığında cinsiyet sıklıkları, yaş ortalamaları, antropometrik ölçümler, açlık plazma glukozu ve lipit ve kan basıncı profili arasında anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Açlık insülin düzeyi ve HOMA-IR düzeyleri karşılaştırıldığında nonfonksiyonel adrenal insidentalomalı hastalarda sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı farklılık bulundu (p0,05). İnsülin direnci ile ortalama platelet hacmi, platelet dağılım genişliği, nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı arasında anlamlı korelasyon saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Nonfonksiyonel adrenal insidentalomalı hastalarda sağlıklı kişilere göre insülin direnci görülme sıklığı daha fazladır. İnsülin direnciyle ortalama platelet hacmi, platelet dağılım genişliği, nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı arasında ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Insulin resistance in nonfunctioning adrenal incidentalomas: New inflammatory markers; to investigate the relationship of mean platelet volume, platelet distribution width, neutrophil/lymphocyte ratio, platelet/lymphocyte ratio, Kırıkkale University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Master Thesis, Kırıkkale, 2018. Purpose: Because of the increased frequency of detection of adrenal incidentaloma and the serious suspicion about that these masses secrete some active hormone metabolites that have not yet been measured by routine methods, in this study, it was aimed to determine the relationship between inflammatory markers and insulin resistance in adenomas thought not to function. Materials and Methods: We included sixty patients in the study who were admitted to Kırıkkale University Medical Faculty Polyclinic of Endocrinology and Metabolic Diseases between January 2014 and January 2017 and who were diagnosed as nonfunctioning adrenal incidentaloma. Upper abdominal CT, which was applied to Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal Medicine, Gastroenterology, Emergency Medicine and Urology outpatient clinics between January 2014 and January 2017, included 60 healthy control groups without adrenal masses and without any pathology. The investigations and information to be used in the study were recorded in the hospital system. Results: There was no significant difference between control group and patients with nonfunctioning adrenal incidentaloma in terms of gender, age, anthropometric measurements, fasting plasma glucose and lipid profile (p>0.05). Patients with nonfunctioning adrenal incidentaloma have higher fasting insulin level and higher HOMA-IR levels than healthy control group (p0.05). There was no significant correlation between insulin resistance and mean platelet volume, platelet distribution width, neutrophil/lymphocyte ratio, platelet/lymphocyte ratio (p> 0,05). Conclusion: Insulin resistance is more frequent in nonfunctioning adrenal incidenta-loma patients than in healthy subjects. There is no significant correlation between insulin resistance and mean platelet volume, platelet distribution width, neutrophil/lymphocyte ratio, platelet/lymphocyte ratio.