Birinci Cihan Harbi'nde mukaddes toprakların müdafası
  1. Tez No: 62331
  2. Yazar: DENİZ DOĞRU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİM SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mekke ve Medine Müdafaası, Fahreddin Paşa
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET XIX. yüzyılda başlayan sömürgecilik yansı, batılı büyük devletlerin Osmanlı Devleti üzerinde nüfuz kurma mücadelesinin başlangıcım teşkil etmektedir. Bu yüzyılda petrolün Orta Doğu' da keşfi yansı daha da hızlandıracaktır. Sömürgecilik faaliyetleri Birinci Cihan Harbi'nin başlamasına neden olmuştur. Osmanlı Devleti harbe menfaatleri sonucu Almanya'nın yanında girmiştir. Çalışmamız } bu doğrultuda ortaya çıkan Birinci Cihan Harbi'ni fırsat olarak gören Mekke Emiri Şerif Hüseyin'in Haziran 1916 tarihinde İngiltere ile işbirliğine girerek Osmanlı Devleti'ne isyan bayrağı açması ile başlayan Fahreddin Paşa'nın mukaddes toprakların müdafaasını kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Colonialism race which began in the XIX. century had formed the begining of the sovereignty for the great western countries on the Ottoman State. At the same century, the discovery of the petroleum in the Middle East had accelerated this race. Because this area was under the control of the Ottoman State. The Colonialism race had caused the begining of the 1st World War. The Ottoman State had fighted with Germany in order to prevent its own adventages. This study consists of Fahreddin Pasha's defence of the holy areas which began with the cooperation between Mekke' s Sheriff Hüseyin and England in June 1916 and Mekke's Sheriff Hüseyin rebellion to the Ottoman State. Key- Words: Defence of Mekke and Medine, Fahreddin Pasha.