Sağlık sektöründe çizelgeleme optimizasyonu ve çözüm önerileri
Scheduling optimization in healthcare sector and solution approaches
- Tez No: 623344
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELİZ BURUK ŞAHİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK URAZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Home Health Care Services, vehicle routing with time window, caregiver skill level, genetic algorithm, simulation annealing, hybrid method
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Evde Sağlık Hizmetleri, belirli bir bölgede yaşayan ve sağlık hizmetini hastaneye gitmeden kendi evinde alması gereken hastalara gerekli muayene, tetkik, tahlil, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sağlanmasıdır. Evde Sağlık Hizmetlerinde Zaman Bağımlı Araç Rotalama Problemi ise, sağlık personellerinin kendilerine tahsis edilen araçlar ile belirli bir başlangıç noktasından başlayarak hizmet vereceği tüm hastaları ziyaret etmesini ve tüm hasta talepleri karşılandıktan sonra belirli bir bitiş noktasına dönmesini içeren rotaların planlanmasıdır. Ele alınan problemde temel öncelik, ihtiyacı olan hastalara, ihtiyacı olan hizmetin en uygun zamanda ve en iyi seviyede ulaştırılmasıdır. Bununla birlikte, sunulan hizmet ve organizasyon sonucunda ortaya çıkan maliyetlerin de en aza indirilmesi gibi ikincil bir amaç söz konusudur. Bu çalışmada, toplam seyahat maliyetlerinin en küçüklenmesini ve hasta memnuniyetinin bir göstergesi olarak ekip-hasta ataması ile elde edilen yetkinlik değerlerinin toplamının en büyüklenmesini içeren skalerleştirilmiş bir amaç fonksiyonu kullanılmıştır. Problemi temsil eden 0-1 karma tamsayılı bir matematiksel model geliştirilmiş ve geliştirilen bu model, GAMS yazılımında kodlanmıştır. Problem NP-Zor türünde olduğu için matematiksel modelin çözüm elde edemediği boyutlardaki problemlerin çözümü için GA ve GA-TB meta sezgisel yöntemleri geliştirilmiştir. Türetilen farklı boyutlardaki test problemlerinin GAMS, GA ve GA-TB yöntemleri ile çözümü yapılmış, kullanılan değerlendirme ölçütleri ile yöntemler karşılaştırılmış ve performansları analiz edilmiştir. Yapılan karşılaştırma ve analiz sonuçlarına göre; geliştirilen GA-TB melez yönteminin başarısı ve etkinliği kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Home Health Care Services is the provision of necessary examination, examination, analysis, treatment and rehabilitation services to patients who live in a specific area and need to receive health services in their own home without going to the hospital. Vehicle Routing Problem with Time Window in Home Health Care Services is the planning of the routes that involve the healthcare professionals visiting all the patients they will serve starting from a certain starting point with the vehicles allocated to them and returning to a certain end point after all patient demands are met. The main priority in the addressed problem is to provide the patients in need with the service they need at the most appropriate time and at the best level. However, there is a secondary purpose such as minimizing the costs resulting from the service and organization offered. In this study, a scaled objective function was used, which included the minimization of the total travel costs and the maximization of the competence values obtained by team-patient assignment as an indicator of patient satisfaction. A mathematical model 0-1 mixed integer representing the problem has been developed and this model has been coded in GAMS software. Since the problem is of the NP-Hard type, GA and GA-SA meta heuristic methods have been developed for the solution of the problems that the mathematical model cannot obtain solutions. The solution problems of different sizes were solved by GAMS, GA and GA-SA methods, the evaluation criteria and methods were compared and their performances were analyzed. According to the comparison and analysis results, the success and effectiveness of the developed GA-SA hybrid method has been proven.