Denizli İli Tavas ilçesi hayvancılık işletmelerinde yem koruma ve depolama uygulamalarının tespiti
Identification of Fodder Preservation and Storage Practices of Livestock Enterprisesin Tavas District of Denizli Province
- Tez No: 623377
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA KARAKAŞ OĞUZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ CEVAT SİPAHİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Denizli ili Tavas ilçesi, Hayvancılık işletmesi, Yem Koruma ve Depolama, Denizli Province, fodder preservation and storage, livestock enterprise, Tavas District
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin Denizli ili, Tavas ilçesi'ndeki hayvancılık işletmelerinin demografik, coğrafi ve sosyoekonomik özelliklerini ve tarım ve hayvancılık faaliyetlerini incelemeyi amaçlamıştır. Yüz yüze görüşme, 16 mahalledeki 939 işletmeyi en iyi temsil edecek şekilde seçilen %25.24'ünde (237 hayvancılık işletmesinde) yapıldı ve 73 sorudan oluşan bir anket kullanarak gerçekleştirmiştir. işletme sahiplerinin %84,81‟inin ilkokul mezunu, %66,25‟nin 40- 59 yaş arasında ve yaş ortalamasının 51,31 olduğu; %61,71‟inin en az bir kooperatif/birlik üyesi olduğu %96,20‟sinin süt sağım makinası kullandığı, %2,95‟inin yemleme römorku (TMR) ile yemleme yaptığı anlaşılmıştır. işletme sahiplerinin %77,21‟inin yıllık gelirinin 20.000 TL‟nin altında olduğu, işletmelerin yarısının yemin %80‟den fazlasının satın aldıkları, yem bitkisi ekilişlerinin ve silaj üretiminin yetersiz olduğu, %99,16‟sının kaba yemin kalitesini görüntüsünden anladığı, konsantre yemin kalitesini ise %78,90‟ının deneyerek anladığı, beğenirse almaya devam ettiği tespit edilmiştir. Kaba yemin %81,02‟sinin, konsantre yemin %87,35‟nin samanlıkta ve ahır içerisinde muhafaza edildiği %89,87‟sinin ambalajlı yem maddelerini istiflerken ambalajlı yem maddeleri ile yer arasına 10-15 cm ve %71,73‟ünün ambalajlı yem maddeleri ile duvar/tavan arasına 15-20 cm mesafe bıraktığı ve %46,83‟ünün üst üste 6-7 çuval, %36,02‟sinin üst üste 4-5 çuval yem koyduğu, %98,73‟ünün yem kaynaklı zehirlenme olayı yaşamadığı, %98,31‟inin fabrika yemini analiz yaptırmadığı görülmüştür. işletme sahiplerinin yem depolarının sıcaklık ve nemini, konsantre yemin, kaba yemin ve silajın nemini ölçmediği, yemlerde ve sütte aflatoksin analizi yaptırmadığı görülmüştür. işletme sahiplerinin yem depolarının bağıl nem ve ideal sıcaklık değerinin, konsantre yemlerinin depolama koşularını, nem miktarının maksimum değerini bilmediği tespit edilmiştir. Yem depoları boşaldığında ve yeni yem depoya istiflenmeden önce, gerekli temizlik ve dezenfeksiyonun yapıldığı ve yem depolarında kuşlara, kemirgenlere ve haşerelere karşı mücadele edildiği görülmüştür. işletme sahiplerinin tamamının tarım ve hayvancılık konusunda yeterli bilgiye sahip olduğunu düşündüğü ancak hayvan besleme, Rasyon hazırlama ve silaj hazırlama konusunda, profesyonel destek almadığı, hayvan besleme ile ilgili düzenlenecek kurs/panel/seminer/eğitim/toplantıya katılmak istediği belirtilmiştir. Denizli Tavas ilçesindeki işletme sahiplerinin, tarım ve hayvancılık konusunda bilgilerinin yetersiz olduğu, tarım ve hayvancılık konusunda danışmanlık hizmeti almadığı, yem maddeleri depolama ve muhafaza konularında gerekli hassasiyet ve önemin gösterilmediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu konularda yetiştiricilerin eğitilmesi ve daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore the demographic, geographical, and socioeconomic characteristics, and agricultural and livestock activities of livestock enterprises in Tavas District of Denizli Province, Turkey. The face-to-face interview was conducted in 25.24% (237 livestock holdings), which were selected to best represent 939 holdings in 16 neighborhoods, using a questionnaire of 73 questions. The results of the study showed that 84.81% of the owners of the businesses were primary school graduates; 66.25% were aged 40–59 years, and the average age was 51.31 years. Further, 61.71% of them were members of at least one cooperative/union, 96.20% of them used milking machine, and 2.95% of them performed the feeding with a feeding trailer (Total Mixed Ration-TMR). Also, 77.21% had an annual income of less than 20,000 Turkish Liras (TL); half of the enterprises bought more than 80% of the fodder. Fodder plant cultivation and silage production were insufficient; 99.16% understood the roughage quality from the appearance, and 78.90% understood the concentrated fodder quality by using the fodder; they continued buying the fodder if they liked its quality. Moreover, 81.02% of the roughage and 87.35% of the concentrated fodder were stored in the hayloft and in the barn, respectively; 89.87% packed the fodder bags 10–15 cm above the ground, and 71.73% left a space of 15–20 cm between the packaged feedstuff and the wall/ceiling. Further, 46.83% put 6–7 sacks on top of each other, 36.02% put 4–5 sacks on top of each other, 98.73% did not have a situation of poisoning cause from fodders, and 98.31% did not have an analysis of the factory fodders. The owners did not measure the temperature and humidity of feed stores, concentrates, roughage, and silage, performed no aflatoxin analysis in forages and milk. The owners did not know the relative humidity and ideal temperature value of the forage stores, the storage conditions of the concentrated forages, and the maximum amount of moisture. The necessary cleaning and disinfection were performed when the fodder storages were emptied and before the storages were filled with the new fodder. Also, effective measures were taken against birds, rodents, and pests in the fodder storages. It is thought that all owners had sufficient knowledge of agriculture and livestock, but they did not receive professional support in animal nutrition, ration preparation, and silage preparation. They admitted to attend courses/panels/seminars/training/meetings about animal nutrition. Hence, the owners of Tavas District were not sufficiently informed about agriculture and livestock production, they did not receive consultancy services, and they was not shown enough attention for storage and preservation of fodders. The study concluded that the owners needed to be trained and further investigation were required for detailed insights.