Sâmiriler ve Sâmirilik
Samaritans and Samaritanism
- Tez No: 623409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA KARAOĞLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Sâmiriler, Sâmirilik, Tevrat, Tora, Sâmiri, Samaritans, Samaritanism, Old Testament, Torah, Sâmiri
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu yüksek lisans çalışmamız“Sâmiriler ve Sâmirilik”adıyla, giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırma konusunun seçimi, önemi, amacı, metodu ve önceki çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Sâmiriliğin Tarihçesi ve Kutsal kitabı, ikinci bölümde İnanç esasları ve ibadet esasları, üçüncü bölümde Sâmirilerde Din ve sosyal hayat, geçiş mensekleri ve bayramları, dördüncü bölümde Sâmiri Tevrat'ı ile Yahudi Tora kitabı arasındaki farklılıklar derinlemesine incelenmiştir. Yahudilerden farklı bir dini kültür ve yaşantıya sahip en küçük dini topluluk olan ve dini kültürlerini yaşatmaya gayret eden Sâmirileri diğer dinlerle karşılaştırmak suretiyle ele aldık.
Özet (Çeviri)
Our post graduate called“Samaritans and Samaritanism”, consists of entrance and four sections. In entrance, importance, purpose, method of the reseerch topic andinformation about the previous studies is given.In the chapter part, the history of samaritans and the Bible, in the second chapter, the principles of faith and principles of worship, in the third chapter, the differences between the Samaritans Religion and social life, the transition gowns and festivals, in the fourth chapter the differences between the Torah and the samaritans were examined. We discussed the Sâmati, the smallest religious community with a different religious culture and experience than the Jews, and trying to keep the religious cultures alive by comparing them with other religions.